NavMenu

Povećanjem poreskih osnovica direktorskih plata do dodatnih opterećenja malih privrednika - Šta bi moglo da se promjeni od 2020?

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.10.2019. 14:54
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Iako novi Zakon o porezu na dohodak i Zakon o doprinosima u FBiH nisu izglasani, sve više se govori o predloženim promjenama koje će oni donijeti poslodavcima i radnicima.

Osim izmjena sistema oporezivanja ličnih primanja, plata, toplog obroga, prevoza, zakoni donose još jednu promjenu koja se tiče uvećanja osnovice za obračun direktorskih plata i doprinosa koji će morati sam sebi isplaćivati 900 KM neto platu, odnosno 1.360 KM bruto platu.

Budući da je njihova primjena veoma vjerovatna od 1. januara 2020. godine, potraženo je pojašnjenje od Sanele Agačević, certificiranog računovođe i ovlaštenog revizora, koja kaže da predloženi propisi predviđaju značajno uvećanje, bez obzira da li je direktor u radnom odnosu ili ne.

- To će biti dodatno opterećenje za male privredne subjekte koji čine značajan dio privrede u BiH. Ako se željelo onemogućiti da direktor ima istu osnovicu za doprinose kao i zaposlenik, onda se to trebalo uraditi na drugačiji način, recimo kroz određene razrede. Ne može se isti teret staviti na mikro, malo, srednje i veliko preduzeće - smatra Agačević, dodajući da direktor velikog preduzeća sigurno ni do sada nije obračunavao doprinose na nisku osnovicu.

Naglašava da je mnogo važnija činjenica da u preduzeću imamo jednog direktora sa tako limitiranom osnovicom za doprinose, dok sa druge strane imamo mnogo više zaposlenika i povećanje poreznog rashoda koje će sigurno gušiti malu privredu.

- Generalno, po pitanju osnovica za doprinose smo imali nelogičnosti i do sada, a evo nastavljaju se i dalje. Meni lično je nonsens da se za zaposlenike u tekstilnoj industriji omogućava obračun i plaćanje doprinosa na izuzetno nisku osnovicu, što će se nastaviti i dalje, dok se sada iznenada brine briga o osnovici za doprinose za direktore. Hoćemo li odlučiti sta nam je prioritet? Povećanje profita za pojedine djelatnosti kroz manje plaćanje doprinosa ili briga o direktorskoj plaći ili ćemo konačno postaviti sistem oporezivanja plaća na zdrav osnov - poručuje ona.

S druge strane Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar smatra da je donošenje novih Zakona o porezu na dohodak i Zakonu u doprinosima nužno i neophodno ukoliko BiH želi napraviti stimulativan poslovni ambijent, prenosi RTV Slon.


Progresivni dio struke smatra da predložena rješenja imaju određenih nejasnoća i nelogičnosti, koje bi se mogle ispraviti, kako bi zakoni u što boljem dijelu odgovorili potrebama radnika i privrede, a u konačnici i države.

- Dijelovi Zakona koji se odnose na određivanje obaveza za poslovne subjekte, a koji se vežu na prosječnu platu, mogu dovesti poslodavce u teži položaj, zbog rasta troškova poslovanja, bez da su isti direktno povezani sa rastom prihoda. Posebna nelogičnost se odnosi na to da će predložena zakonska rješenja dovesti da će obaveze stalno rasti, jer kako bude rasla prosječna plata u FBiH, tako će rasti obaveze po osnovu doprinosa i poreza koje će plaćati poslodavci, poput doprinosa na direktorske plate ili doprinosa za obrtnike. Ukoliko poslodavac ima iste prihode, a po novome zakonu veće troškove po osnovu doprinosa, onda će on biti prinuđen smanjiti izdatke za druge radnike - ističe Hadžić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.