Izvor: eKapija+ | Petak, 01.11.2019.| 11:06
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Raste popularnost iznajmljivanja javnih bicikala u Sarajevu - NextBike želi formirati 25 stanica

Ahmed Ćerimović
Broj aktivnih korisnika javnih bicikala NextBike u Sarajevu raste iz dana u dan i sve je više onih koji koriste bicikl kao prevozno sredstvo, kaže u razgovoru za eKapiju Ahmed Ćerimović, glavni čovjek projekta NextBike u Sarajevu.

- Zaštita okoliša i zdravlje stanovništva globalne su teme o kojom se sve više priča i kod nas, ali ipak mislim da građani prvenstveno prepoznaju da određenu relaciju u urbanim gradskim sredinama biciklom mogu preći brže, praktičnije i povoljnije za vlastiti džep. Ukoliko još uz to proradi svijest da vožnjom bicikla čine nešto dobro za vlastito zdravlje i zdravlje naše planete, onda bicikl sve češće postaje njihov prvi izbor - kaže naš sagovornik.

Njihove statistike pokazuju da se blizu 50% najmova tokom dana desi u periodu od 7h do 9h i pd 16h do 18h, što je pokazatelj da veliki dio naših korisnika bicikl koristi za odlazak i povratak na posao ili univerzitet.

- Trenutno u Sarajevu imamo 14 službenih NextBike lokacija na kojim je raspoređeno 95 bicikala. Iako smo u ovoj godini uspjeli proširiti mrežu i kapacitete, moram reći da je ovo i dalje nedovoljan broj da zadovolji trenutne potrebe. Svakako ćemo pokušati u narednoj godini proširiti mrežu stanica i broj raspoloživih bicikala, što će sigurno biti i dodatni generator rasta broja korisnika, odnosno građana koji će koristiti bicikl - ističe Ćerimović

Sarajlije su pozitivno dočekale mogućnost korišćenja javnih bicikala, a ljubav prema NextBike-u je jačala posljednjih više od tri godine. Građani često šalju upite i prijedloge za postavljanje novih lokacija u Sarajevu, "koji su gotovo uvijek dobro obrazloženi i argumentovani, što će nam sigurno pomoći u daljem planiranju i širenju naše mreže".

- Ipak, dalji razvoj i postavljanje novih lokacija prvenstveno su uslovljeni raspoloživim finansijskim sredstvima, kao i pronalaskom adekvatne lokacije koja mora zadovoljiti određene standarde, u čemu mislim da u budućnosti trebamo imati veću pomoć nadležnih gradskih i kantonalnih institucija - navodi Ćerimovć.

Uloga NextBike biće i te kako značajna u implementaciji mjera za održivu urbanu mobilnost u Sarajevu.

- Aktivno smo uključeni u proces i definitivno sebe vidimo kao važan dio ovog plana i njegove kasnije implementacije. Razvoj biciklističke infrastrukture, u koju svakako spada i sistem javnih bicikala, sigurno je jedna od mjera koja treba dovesti do smanjenja upotrebe automobila u urbanim sredinama i posljedično smanjenja zagađenosti koju danas imamo.

Postojeći broj bicikala u Sarajevu nije dovoljan da zadovolji potražnju pa će NextBike u narednoj godini pokušati povećati kapacitete. Cilj je da imaju 25 stanica sa 200 bicikala.

- Nedavno smo pokrenuli sistem u Zenici, koji od prvog dana ima također sjajne rezultate i reakcije, tako da već i tu planiramo proširenje kapaciteta. Banjaluka također ima veliki potencijal i vjerujem da će sistem rasti u narednim godinama. Cilj nam je aktivno učestvovati i biti dio razvojnih strategija održive urbane mobilnosti i smart city rješenja u gradovima širom BiH.

T.B.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.