NavMenu

Istočno Sarajevo i Herceg Novi potpisali sporazum o saradnji - U fokusu turizam, međunarodni projekti i kultura

Izvor: eKapija Četvrtak, 31.10.2019. 10:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)Ilustracija
Opština Herceg Novi i Grad Istočno Sarajevo sarađivaće u oblastima turizma, ekonomije, kulture, obrazovanja, sporta i lokalne politike, definisano je Sporazumom o saradnji i prijateljstvu koji su potpisali predsjednik opštine Herceg Novi Stevan Katić i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Katić je rekao da je ovaj sporazum u duhu onoga što opština Herceg Novi radi godinama, a to je širenje veza i prijateljstava.

- Ovim sporazumom jačamo prijateljske i bratske odnose između grada Istočno Sarajevo i opštine Herceg Novi, na zadovoljstvo svih građana. Mi nećemo biti prijatelji samo na papiru, već istinski - poručio je Katić.

On je rekao da su predstavnici Herceg Novog već bili u posjeti Istočnom Sarajevu, gdje su razmijenili iskustva i dogovorili konkretne korake za nastavak saradnje.

Katić je istakao da je turizam jaka veza između dva grada, imajući u vidu da Istočno Sarajevo ima Jahorinu koja je jak zimski centar, dok je Herceg Novi prepoznat kao ljetna turistička destinacija, prenosi palelive.com.

Najavljeno je da će fokus partnerstva biti međunarodni projekti, kultura, obrazovanje i sport.

Vuković je ocijenio da je ovo logičan slijed događaja i primjer kako se na najbolji mogući način mogu odabrati partneri iz dvije susjedne zemlje.

- Mislim da za grad Istočno Sarajevo u Crnoj Gori nema boljeg partnera od Herceg Novog - naglasio je Vuković i zahvalio svima koji su doprinijeli da Sporazum bude potpisan.

Prema njegovim riječima, Istočnom Sarajevu, kao i Herceg Novom, turizam je najvažnija privredna grana i osnov razvoja, ali to nije jedina oblast u kojoj će dvije uprave sarađivati.

- Vidjeli smo tokom ova dva dana kakve ste pomake učinili kada je riječ o dovođenju investicija i ja vam na tome čestitam. S druge strane, mi planiramo da saradnju razvijamo u drugim segmentima društvenog života – sportu, kulturi, privredi, kao i da razmjenjujemo iskustva o pitanjima lokalnih zajednica, koje imamo i jedni i drugi samostalno i u odnosu na republičke vlasti - rekao je Vuković.

Kao posebno plodnu oblast za saradnju on je naveo obrazovanje, izražavajući uvjerenje da je znanje resurs na kome treba da počiva razvoj grada.

Vuković je naveo da je krajnja želja da ovaj sporazum bude krunisan bratimljenjem dva grada i dodao da očekuje da u bliskoj budućnosti odluka o tome bude u skupštinama Istočnog Sarajeva i Herceg Novog, kako bi ovjekovječili saradnju za budućnost.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.