Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 31.10.2019.| 15:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zarubezhneft ostaje u RS i najavljuje nove investicije - U planu gradnja još Nestro pumpi

Kompanija Zarubezhneft nastavlja da posluje u Republici Srpskoj i sve svoje aktivnosti će, ne samo očuvati, nego i unaprijediti, poručeno je nakon sastanka resornih ministara Petra Đokića i Srebrenke Golić sa rukovodstvom ove ruske kompanije i obilaska pogona Rafinerije nafte Brod.

Slijedi remont svih postrojenja koja će biti potrebna za normalno funkcionisanje Rafinerije u Brodu, poručili su resorni ministri nakon što su obišli postrojenja i pustili u rad novu kotlovnicu na mazut.

- Njihovi planovi su da bi u trećem kvartalu naredne godine svi radovi na rekonstrukciji postrojenja mogli biti završeni, a to znači da bi se do tada mogao u najvećoj mjeri sanirati, odnosno uspostaviti i staviti u funkciju i produktovod, kojim bi se Rafinerija nafte snabdijevala gasom sa područja Hrvatske - naveo je Đokić.

- Vrlo je važno naglasiti da je Zarubezhneft u samu izgradnju i istraživanje, ispitivanje ovog postojećeg produktovoda uložila i ulaže oko 15 mil EUR. Zar bi neka kompanija ulagala toliki novac da ne misli da posluje ovdje? Imamo sigurna uvjeravanja da kompanija nastavlja da posluje i da radi i da će nastaviti novim tehnologijama doprinese razvoju ovog giganta - kaže Srebrenka Golić.

Ruska kompanija demantovala je informacije koje su se pojavile u javnosti da se neki pogoni demontiraju.

- Radi se o sedam postrojenja, od kojih neka nisu u eksploataciji već oko 30 godina i trenutno, dok imamo vremena, odgovarajući je period da te pogone demontiramo te smo upravo zato pristupili tom poslu - poručio je Igor Šelkunov.

Kompanija u RS ima četiri preduzeća, podsjetio je on, maloprodajna mreža Nestro petrol, kaže, radi u istom režimu u kojem je i do sada radila, a osim renoviranja postojećih, planiraju i izgradnju novih pumpi.

Rafinerija ulja Modriča takođe radi u istom režimu, uvjerava Šelkunov, kapacitet je 60.000 tona motornih ulja i maziva, a prethodnih godina najviše je proizvedeno 11.000 tona.

- Imamo jak brend motornih ulja, ali, nažalost, van granica ove regije naš brend je nepoznat, prema tome, naš cilj je da proširujemo tržište i da plasiramo svoje proizvode dalje. Optima trenutno radi i bavi se trejdingom naftnih derivata, i to je osnovna djelatnost. Nakon obustave rada Rafinerije nafte Brod izgubili smo dio tržišta, i maloprodaju i veleprodaju, zadatak kompanije je da se vrati obim realizacije naftnih derivata, prema tome i Optima grupa ima biznis ciljeve koje oni moraju da ispune - rekao je Šelkunov.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.