Izvor: Indikator | Četvrtak, 31.10.2019.| 08:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Depoziti stanovništva najveći do sada i iznose 12,89 mlrd KM

Ilustracija
Ilustracija (Foto: ITTIGallery/shutterstock.com)
Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), na kraju septembra 2019. ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH iznosili su 12,89 mlrd KM, što je najveći zabilježeni nivo.

- Ako posmatramo depozite stanovništva po ročnoj strukturi, oročeni i štedni depoziti u septembru 2019. iznose 5,66 mlrd KM ili 43,9% ukupnih depozita stanovništva, od toga kratkoročni depoziti čine 478 mil KM, a dugoročni 5,18 mlrd KM. Transakcioni računi i depoziti po viđenju čine 7,23 mlrd KM ili 56,1% ukupnih depozita stanovništva - saopšteno je iz Centralne banke.

Stanovništvo u BiH kontinuirano povećava depozite, pa su tako u poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine porasli za čak 1,06 mlrd KM ili 8,9%. Međutim, kako stoji u saopštenju postoje značajne razlike u tempu rasta zavisno od tipa depozita.

Najbrže rastu transakcioni računi, koji su porasli za 17,3% (odnosno 562 mil KM), zatim depoziti po viđenju koji bilježe porast od 9,4% (odnosno 293 mil KM). Oročeni i štedni depoziti, a koji odražavaju pravu štednju, takođe rastu, ali slabijim tempom i na godišnjem nivou su imali porast od 3,8% (204 mil KM), što govori da stanovništvo ipak nema prostora za izdašniju dugoročnu štednju. Ipak treba imati u vidu da se štednja realizuje i putem drugih oblika, kao što su polise osiguranja i sl.

U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u domaćoj valuti iznose 5,52 mlrd KM, što čini 42,8% učešća, što je značajno više nego prije šest godina kada je udio depozita u domaćoj valuti bio 38%. Depoziti u evrima iznose 6,74 mlrd KM ili 52,2%, a depoziti u ostalim stranim valutama 638 mil KM ili 5%.

Građani se odlučuju na štednju zbog više razloga i motiva – zbog vanrednih okolnosti i hitnih slučajeva, zbog brige za moguće opadanje kupovne moći u budućnosti, za manje ili veće nabavke, kako bi sebi priuštili nešto, da bi izbjegli zaduživanje, za starost kao dopunu penzije ili zdravstvenog osiguranja.

- Stabilan domaći bankarski sektor, uz pouzdan sistem za osiguranje depozita, pruža garanciju stanovništvu da svoja finansijska sredstva drži na računima u bankama, a putem kojih obavljaju tekuće transakcije ili štede za kasnije periode. Depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće u ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka, od 55,2%, pa stoga predstavljaju važnu osnovu finansiranja i funkcionisanja banaka. Na osnovu tog povjerenja i povjerenih sredstava stanovništva, banke su u mogućnosti da finansiraju i doprinose efikasnijem funkcionisanju i rastu ekonomije, te da pomognu u reduciranju neformalne transakcije - dodaje se u saopštenju.

Svjetski dan štednje obilježava se 31. oktobra svake godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE