Izvor: Tanjug | Četvrtak, 31.10.2019.| 07:53
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Danska dala dozvolu za izgradnju gasovoda Sjeverni tok 2

Ilustracija (Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)
Danska agencija za energetiku izdala je dozvolu kompaniji Sjeverni tok 2 AG za izgradnju dijela gasovoda Sjeverni tok 2 jugositočno od osrtva Bornholm u Baltičkom moru, javlja agencija Tass.

- Na osnovu konsultacija i neposrednog dijaloga sa relevantnim danskim vlastima, Danska agencija za energetiku je procijenila da je, sa aspekta životne sredine i pitanja bezbjednosti, najpovoljnija ruta na jugoistoku za koju je data dozvola - navodi se u saopštenju agencije.

Danska je sada u obavezi da "dozvoli izgradnju tranzitnih cjevovoda i ako je potrebno, da odredi trasu na kojoj bi cijevi trebalo da se polažu", navodi agencija.

Ranije ovog mjeseca, Gazprom je saopštio da je 83% gasovoda Sjeverni tok 2 - dionica u dužini od 1.269 kilometara u Baltičkom moru - završeno, dodajući da se očekuje da će gasovod biti završen do kraja ove godine.

Projekat Sjeverni tok 2 predviđa izgradnju dvije linije gasovoda kojim će isporučivati oko 55 milijardi kubnih metara ruskog gasa direktno u Njemačku i druge evropske zemlje. Cjevovod za transport ruskog prirodnog gasa u Evropu, prema projektu, treba da prolazi preko teritorije Danske, Finske, Njemačke, Rusije i Švedske.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.