Izvor: eKapija+ | Četvrtak, 31.10.2019.| 08:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Prvo mikrotuneliranje u gradnji kanalizacione mreže u BiH dobio Mostar - Kompanija Ludwig Pfeiffer nudi ekspertizu i za prečistače otpadnih voda

(Foto: think4photop/shutterstock.com)
Od 2009. godine kompanija Ludwig Pfeiffer Hoch-und Tiefbau prisutna je na tržištu BiH. U predstavništvu u Banjaluci pripremaju se tenderi za tržište BiH, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

Kako kaže u intervjuu za eKapiju ovlašćeni zastupnik ove firme Slaviša Đurić, najveći fokus sada imaju na izgradnji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže tehnologijom bez iskopa.

- Tu tehnologiju smo prvi put primjenili u Mostaru i taj grad je prvi u BiH u implementaciji mikrotuneliranja u izgradnji kanalizacione mreže. Tamo je bio aktuelan projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Pri kraju radova trebalo je da se spoje istočna i zapadna obala u zajednički kanalizacioni kolektor, koji bi otpadnu vodu vodio do postrojenja. Bili smo angažovani na dijelu projekta - izgradnja mirkotunela, kao i sifona ispod Neretve. To smo uspješno završili u junu ove godine. Spojili smo dva glavna kolektora, tj. spajanje mreže preko tih mirkotunela u Starom gradu, gdje je bilo kritično raditi iskope, jer smo išli ispod temelja objekata koji su pod zaštitom UNESCO-a, na dubinama od 7 do 8 metara. Mi smo završili naš posao, ali je ostalo da se sekundarne mreže spoje - ističe Đurić za eKapiju.

Osim mikrotuneliranja i izgradnje prečistača otpadnih voda, Ludwig Pfeiffer se bavi i izgradnjom cjevovoda površinskim metodama, a rade i sanaciju postojećih mreža, što kako kaže Đurić, može biti skupa metoda. Svoja rješenja predstavili su prošle sedmice na sajmu Renexpo 2019 u Sarajevu.

Prvi projekti ove firme u BiH krenuli su od Kostajnice, Dervente do velikog posla na izgradnji vodovodne i kanalizacione mreže u Banjaluci, kao i rezervoara pitke vode u gradu na Vrbasu.

- Radili smo i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Bihaću, što je završeno krajem 2016. godine. Radimo i na rehabilitaciji postojećeg prečistača otpadnih voda u Trebinju, koji je izgrađen 1982. Planiramo da na tom postrojenju u Trebinju krajem godine ili na proljeće 2020. kompletiramo svu opremu, nakon čega bi bio pušten u probni rad.

Ludwig Pfeiffer globalno radi na tržištima Azije, Južne Amerike, Afrike, zapadne Evrope... U Gruziji rade na rehabilitaciji starih postrojenja za prečišćavanje voda.

(Foto: nuwatphoto/shutterstock.com)
- Prijatno smo iznenađeni poređenjem stanja mreže u tim zemljama i našim gradovima. Npr. postrojenje u Trebinju je u jako dobrom stanju, iako je izgrađeno 1982. godine. Već tada je Grad Trebinje vodio računa o zaštiti Trebišnjice.

Radeći na projektima vodovodnih i kanalizacionih mreža u BiH, ova firma obično radi kompletno nove cjevovode, iako rade i sanaciju postojećih mreža. Đurić pojašanjava da je u drugom slučaju riječ o zahtjevnijoj i skupljoj metodi.

- Sanaciju radimo kada je nemoguće izvesti površinske iskope, npr. u zaštićnoj zoni ili gdje su već izgrađeni objekti visokogradnje, pa se mora raditi podzemno, ili u zavisnosti od stanja cjevovoda. Sanacija se radi u nekoliko metoda - razbijanjem postojećeg u zavisnosti od kojeg je materijala rađen, oblaganjem cjevovoda, što je najčešće na čeličnim ili betonskim cijevima, specijalnim lajnerima. To nije zahtjevno što se nas tiče, ali je skuplji za investitora. Mnogi odustaju zbog cijene.

Zaštititi riječne tokove u BiH

Prošle godine je kompanija Ludwig Pfeiffer učestvovala na više od 30 tendera, a i tokom ove godine premašili su brojku od 20. Jedan od najvećih projekata u njihovoj firmi, vrijedan 47 mil EUR, dobili su 2018. u Zadru. U Hrvatskoj su učestovali na više tendera, pogotovo od kada je aktuelna podrška evropskih fondova za oblast zaštite voda.

Fokusirali su se na izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, jer imaju veliko znanje i iskustvo.

- U cilju zaštite vodotokova u slivovima rijeka Una, Vrbas, Bosna, Drina, Jablanica očekuju se projekti izgradnje sistema vodosnabdijevanja i kanalizacije, kao i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Đurić smatra da se ne može očekivati da se u narednih 15 do 20 godina završe radovi na svim projektima izgradnje prečistača, vodovodne i kanalizacione mreže širom BiH, jer uvijek postoje prepreke, pa se prolongiraju rokovi. Donatori, takođe, žele političku sigurnost kako bi obezbjedili donacije.

- Fokus će svakako biti na ključnim gradovima sa vekilim zagađivačima - Zenica, Tuzla, uzvodno Neretvom, ali i uz rijeku Drinu takođe - zakjučio je Slaviša Đurić.

T.B.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.