NavMenu

Uskoro instalacija pametnih brojila u sistemu Elektro-Bijeljine - Potpisan ugovor sa banjalučkim Prointerom vrijedan 14,6 mil KM

Izvor: eKapija Srijeda, 30.10.2019. 15:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: CHARAN RATTANASUPPHASIRI/shutterstock.com)Ilustracija
Predstavnici preduzeća Elektro-Bijeljina i banjalučke firme Prointer ITSS potpisali su danas, 30. oktobra, u Bijeljini 7,5 mil EUR (oko 14,6 mil KM) vrijedan ugovor za nabavku i instalaciju pametnog mjerenja, opreme i izmještanja mjernih mjesta i sistema za daljinsko očitavanje koji se finansira sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Generalni direktor Elektroprivrede RS Luka Petrović, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora, istakao je da će ovaj veoma značajan ugovor omogućiti upravljanje i kontrolu potrošnje iz jednog centra, sa jednim softverom koji će podržati kontrolu 30.000 električnih brojila.

- To znači da će Elektro-Bijeljina biti jedna od najnaprednijih elektrodistribucija u Elektroprivredi RS koja, u skladu sa restrukturisanjem, omogućava mnogo bolje uslove za elektrosnabdijevanje. Biće to najuređeniji sistem u elektrodistibutivnim preduzećima - naveo je Petrović.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost investicije je 37 mil KM, od čega je trećina učešće Elektro-Bijeljine.

- Želim zahvaliti i EBRD-u koji je kreditnim aranžmanom podržao ovaj projekat i nadam se da ćemo nastaviti ovakve projekte i u drugim distributivnim preduzećima - naveo je Petrović.

On je istakao i da je Prointer renomirana firma koja je okupila više domaćih proizvođača.

- Novac će ostati u Republici Srpskoj i tako će se razvijati i naša kadrovska struktura, kako u privatnom sektoru, tako i u Elektro-Bijeljini - rekao je Petrović.

Vršilac dužnosti direktora Elektro-Bijeljine Vaso Arsenović izjavio je, nakon potpisivanja ugovora, da ovaj projekat podrazumijeva uvođenje sistem za daljinsko očitavanje 30.000 pametnih brojila i ugradnju 13.000 ormarića koji će poslužiti za izmještanje mjernih mjesta.

- Uz 7,5 mil EUR kreditnih sredstava i Elektro-Bijeljina će uložiti 7,5 mil KM - naveo je on.

Prema Arsenovićevim riječima, posao koji će biti urađen značiće dodatno poboljšanje mreže, efikasnije očitavanje i upravljanje sistemom isporuke električne energije, kvalitetnije snabdijevanje potrošača i smanjenje troškova.


- To znači da ćemo povećanjem prihoda i smanjenjem troškova uspjeti da finansiramo realizaciju ovog ugovora, što podrazumijeva i kvalitetniju isporuku električne energije. Vjerujem da ćemo opravdati povjerenje svih naših kupaca - poručio je Arsenović.

Direktor banjalučke kompanije Prointer ITSS Bojan Vujić rekao je da potpisivanje ugovora koji finansira EBRD potvrđuje da domaće firme imaju proizvode koje mogu prodati i van granica BiH, prenosi infoBijeljina.com.

- Ovo je dokaz da imamo proizvode koje možemo prodati na evropskom tržištu. Za nas predstavlja posebno zadovoljstvo što smo nosioci jednog konzorcijuma u kojem su kompanije iz Republike Srpske i Srbije svojim udruživanjem pokazale da imaju proizvode svjetskog kvaliteta - ocijenio je Vujić.

On je dodao da je Elektro-Bijeljina nabavkom savremenog sistema napravila značajan iskorak u poslovanju, kako na teritoriji Republike Srpske, tako i u regionu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.