Izvor: Capital | Srijeda, 30.10.2019.| 14:59
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pavgord želi da kupi bijeljinsku šećeranu za 5 mil KM

(Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Fočanska firma Pavgord ponudila je 5 mil KM za kupovinu imovine bijeljinske Šećerane, te je već uplatila depozit od 100.000 KM kako bi njenu ponudu razmatrao Odbor povjerilaca iduće sedmice, saznaje portal Capital.

Pavgord je spreman da kupi Šećeranu i da po odobrenju Skupštine povjerilaca i potpisivanju ugovora odmah uplati cjelokupan iznos, umanjen za uplaćeni depozit.

Ponuda Pavgorda važi do 10. novembra.

Odbor povjerilaca zakazan je za 5. novembar. Nakon toga, konačnu riječ bi trebala da da Skupština povjerilaca.

Odbor povjerilaca Fabrike šećera Bijeljina dao je već pozitivno mišljenje na pismo namjere koje je bankar iz Kine Dragan Guru Đuragin uputio i u kojem je izrazio spremnost da imovinu Šećerane plati 7 mil KM. On je bio spreman da u ovom mjesecu uplati 10% kapare, a ako se prihvati njegova ponuda, u roku od 60 dana uplatio bi ostatak. Međutim, do danas on nije uplatio depozit.

Kako je za Glas Srpske rekao juče, 29. oktobra, stečajni upravnik Šećerane Nebojša Matić, prije nekoliko dana stiglo mu je pismo od potencijalnog kupca iz Kine kojim traži podatke o zemljištu koje pripada bijeljinskoj Šećerani, troškovima struje, grijanja, stručnom kadru, stanju mašina, te zainteresovanosti poljoprivrednika za proizvodnju. Ovo je dio zahtjeva koje će u narednim danima utvrđivati stručni tim na inicijativu ovog potencijalnog kupca.

Fabrika šećera u stečaju je od 2015. godine, a njena imovina nuđena je više puta na prodaju po početnoj cijeni od 10 mil KM. Stizale su ponude iz Turske, Vijetnama, SAD, Srbije i BiH, ali nijedna još nije realizovana.

Pavgord Gordana Pavlovića otkupio je 2014. potraživanja litvanske Ukio banke od FG Birač i njenih kćerki firmi u iznosu od 122,6 mil KM. Pavgord u više sudskih postupaka pokušava da naplati ta potraživanja od Alumine, najprofitabilnijeg dijela FG Birač.

Pavgord je ove godine kupio i akcije Pavlović banke zajedno sa firmom Galens iz Novog Sada.

Portal Capital objavio je ranije da Pavgord i Galens planiraju da ponude Vladi RS otkup 43 mil KM potraživanja institucija i preduzeća RS od FG Birač, a kako bi ispunili uslove za to kupili su akcije u Pavlović banci i hotel Jahorina.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.