NavMenu

Narcisi rijetko doživljavaju stres ili depresiju

Izvor: Nedeljnik Utorak, 29.10.2019. 14:25
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Osobe koje pokazuju osobine ozbiljnog narcisizma vjerovatno će vrlo rijetko doživjeti stres ili depresiju, pokazala je studija Kraljičinog univerziteta u Belfastu, prenosi Indipendent.

Istraživači su sproveli istragu kako bi otkrili kako biti narcisoidan utiče na mentalno blagostanje neke osobe. Prema Američkoj psihološkoj asocijaciji, narcisističku ličnost "karakteriše prekomjerna briga o sebi i precjenjivanje sebe". Iako se na takvu osobu gleda negativno, istraživači studije tvrde da to i ne mora da bude loše jer biti narcisoidan "može da vodi do pozitivnog ishoda".

Za ovu studiju koja je objavljena u stručnim magazinima, tim je ispitivao 700 ljudi u tri odvojene studije. Oni su morali da popunjavaju upitnik u kojem su mjereni subklinički narcisizam, mentalna žilavost, simptomi depresije i prihvatanje stresa. Naučnici su istakli da postoje dva dominantna oblika narcisizma: grandiozni i ranjivi.

- Narcisizam je dio "mračne trijade" ličnosti koja uključuje i Makijavelizam, psihopatologiju i sadizam - kaže dr Kostas Papajorgu sa ovog univerziteta.

- Ranjivi narcisisti vjerovatno će biti defanzivniji i ponašanje drugih će smatrati neprijateljskim, dok grandiozni narcisi obično imaju previše "napaljen" osjećaj važnosti i preokupaciju statusom i moći.


Dr Papajorgu objašnjava da je tim istraživča primjetio vezu između osobina grandioznog narcisizma i mentalnog blagostanja. Oni tvrde da osobine kod pojedinaca sa grandioznim narcisizmom, uključujući samopouzdanje i orijentaciju ka cilju, mogu da umanje vjerovatnoću da dožive simptome depresije ili stresa. On kaže da je studija pomogla da se "objasne varijacije u simptomima depresije u društvu".

- Iako, naravno, nisu sve dimenzije narcisizma dobre, određeni aspekti mogu da dovedu do pozitivnih ishoda - navodi.

On dodaje da takve mračne osobine ne treba posmatrati kao dobre ili loše, već "korisne ili štetne u zavisnosti od konteksta".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Derventa umjesto Prnjavora - Njemački div pokreće proizvodnju početkom naredne godine, u planu zapošljavanje do 1.000 ljudi

Njemačka kompanija Mubea, jedan od svjetskih lidera u proizvodnji komponenti za automobilsku industriju, priprema pokretanje proizvodnje u Bosni i Hercegovini, tačnije u Derventi. Ovu informaciju je ekskluzivno za BiznisInfo.ba potvrdio Christian Carius, direktor korporativnog razvoja i poslova s vladom u ovom njemačkom gigantu. Podsjećanja radi, riječ o je kompaniji za koju se ranije govorilo da će otvoriti proizvodni pogon u Prnjavoru.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.