Izvor: eKapija | Utorak, 29.10.2019.| 11:02
Izdvojite članak Odštampajte vijest

UKC RS prvi u regionu nabavio rendgen za dijagnostiku politraumatizovanih pacijenata

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske je prva ustanova u regionu nabavila rendgenski uređaj Xmplar američke kompanije Lodox, koji je prvenstveno dizajniran za dijagnostiku politraumatizovanih pacijenata.

Novonabavljeni rendgenski uređaj namijenjen je za radiološku dijagnostiku traumatizovanih i politraumatizovanih pacijenata. Kako ima veoma nisku dozu radijacije aparat može da se koristi i za radiološku dijagnostiku djece, trudnica i veoma gojaznih osoba. Velika prednost aparata je što omogućava da se snimi kompletno tijelo pacijenta u dvije ravni bez pomjeranja pacijenta što je od velikog značaja kod pacijenata sa prisutnim višestrukim traumama.

Xmplar ima ključnu funkciju u postavljanju prioriteta u stabilizaciji i liječenju pacijenata koji se primaju u Urgentni centar, pogotovo u situacijama kada je broj pacijenata veliki i kada se zahtijeva pojačani intenzitet rada pri samom prijemu.

Prof. dr Saša Vujnović, načelnik Zavoda za kliničku radiologiju rekao je da aparat ima veliki značaj za dijagostiku pacijenata u UKC RS, te da je osoblje UKC RS ponosno što na raspolaganju ima takav aparat u Urgentnom centru koji će u mnogome pomoći da se pacijenti zbrinjavaju na još bolji način nego do sada.

Marti Kulis, izvršni direktor kompanije Lodox za Sjevernu Ameriku pohvalio je posvećenost kadra UKC RS, te vještine i znanje naših zaposlenih, koje su prema njegovim riječima na zavidnom nivou. Naglasio je da je ovaj sistem poseban po tome što mu je potrebno svega 13 sekundi da snimi cijelo tijelo u jednoj ravni sa niskom dozom zračenja, dok snimanje tijela u dvije ravni traje oko 3-5 minuta.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.