Izvor: Klix | Utorak, 29.10.2019.| 15:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Slovenački Kolektor počeo probnu proizvodnju u Prijedoru - Zvaničan početak rada planiran za prvi kvartal 2020.

(Foto: kolektor.com)
Slovenačka firma Kolektor je u novoizgrađenom pogonu u Prijedoru počela probnu proizvodnju sa prvih 30 radnika koji su završili obuku u pogonima ove kompanije u Sloveniji i u Laktašima, a zvaničan početak rada planiran je za prvi kvartal 2020.

U gradskoj upravi Prijedora rečeno je da je izgradnja prve faze objekta u Industrijskoj zoni Celpak završena, gdje je, prema ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji, Grad bio u obavezi da izgradi objekat do konstruktivne faze i uredi parcelu, a slovenački investitor da uredi unutrašnjost i postavi instalacije.

- Naknadno je preduzeće Kolektor postavilo zahtjev da, zbog mogućnosti dobijanja povoljnije cijene električne energije, Grad Prijedor umjesto Elektrokrajine Banjaluka izgradi i trafostanicu, što je i učinjeno. Na ovaj način je i izgradnja trafostanice ušla u konačni obračun - navodi se u informaciji iz kabineta gradonačelnika, prenosi Srna.

Kolektor plaća zakup od 1. juna i nakon pet godina ovaj investitor je obavezan da otkupi objekat. Ugovorom je predviđeno da kroz plaćanje zakupnine i cijenu otkupa budu pokriveni svi troškovi koje je Grad Prijedor imao u realizaciji ovog projekta.

Plan investitora je da krajem 2020. ili početkom 2021. počne drugu fazu, odnosno izgradnju kompleksa površine 9.000 metara kvadratnih.

Kolektor proizvodi komutatore za automobilsku industriju i alate za svoje mašine i za eksterno tržište.

Na realizaciji ovog složenog projekta javno-privatnog partnerstva učestvovali su Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora Preda-PD, gradska odjeljenja za privredu i poljoprivredu, za prostorno uređenje i za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove, stručna služba gradonačelnika i Zavod za izgradnju grada, a doprinos su dali odbornici Skupštine grada, izvođači radova i predstavnici Kolektora.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.