Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 29.10.2019.| 10:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U planu sanacija više od deset banjalučkih vrtića

Ilustracija (Foto: Beloborod/shutterstock.com)
Mnogi vrtići u Banjaluci zbog starosti i dotrajalosti vape za sanacijama, ali će naredne godine prioritet imati izgradnja vrtića na Petrićevcu, završetka druge faze dogradnje Kolibrija te potpuna sanacija ili izgradnja novog objekta vrtića Nataša.

U godišnjem programu rada JU Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje za 2019/2020. godinu navodi se da je potrebno raditi sanaciju u više od 10 vrtića u gradu, a kompletnu sanaciju potrebno je izvršiti u Nataši i Našoj djeci.

Jelena Kurtinović, direktorica Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kazala je daje prije svega potrebno uraditi sanaciju nekoliko objekata po principu energetske efikasnosti.

- Među vrtićima kojima je potrebna sanacija su Naša djeca, Nataša, Neven, Srećno djetinjstvo, Lana i Bubamara. U vrtiću Srećno djetinjstvo treba raditi fasadu i krov - kaže Kurtinović.

Dodala je da Nataša i Naša djeca zahtijevaju kompletnu sanaciju, jer su prilično stari.

- Vrtić Naša djeca u mjesnoj zajednici Centar 1 izgrađen je 1951, dok je Nataša u Boriku izgrađen 1984. godine - kazala je Kurtinović.

Istakla je da je namještaj u nekim vrtićima star koliko i sam objekat.

- Potrebno je zamijeniti stvari u velikom broju vrtića, čak u njih desetak, jer je to dotrajao namještaj, koji se u pojedinim vrtićima malo promijenio od kada su i sami objekti izgrađeni - objasnila je Kurtinović.

Strategijom razvoja grada planirana je izgradnja novih objekata na osnovu podataka gdje su najveće liste čekanja djece za upis u vrtiće.

Da bi se povećao obuhvat djece u predškolskim ustanovama, prema Strategiji razvoja, počeli su izgradnja novog vrtića u MZ Petrićevac, druga faza dogradnje vrtića Kolibri te se očekuje izgradnja novog vrtića Nataša u Boriku.

Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, kazao je da će naredne godine za završetak radova na vrtiću Kolibri biti potrebno oko 1,1 mil KM, te da radovi na vrtiću Nataša vjerovatno neće početi sljedeće godine.

- Naredne godine ćemo opremiti vrtić na Petrićevcu. Takođe, radiće se drugi dio Ježeve kućice - kazao je Bilčar.

Gradonačelnik Igor Radojičić rekao je da je u toku sanacija i rad na četiri vrtića u gradu.

- Većina objekata je iz predratnog vremena i potrebna im je rekonstrukcija. Sada radimo četiri objekta koji će povećati kapacitete Centra za novih 450 mjesta - rekao je Radojičić.

Dodao je da je u toku sanacija Ježeve kućice, koja bi trebalo da bude gotova ove godine, takođe sanacija Kolibrija je u drugoj fazi, a iduće godine unutrašnje rješenje i puštanje u rad.

- Takođe, na Petrićevcu se gradi tronamjenski objekat, u kojem će biti i novi vrtić. Istovremeno je u toku rekonstrukcija poslovnog objekta na Starčevici, gdje će biti smješten vrtić - objasnio je Radojičić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.