Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 29.10.2019.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počelo uređenje korita Sapne i dijela korita Drine u Zvorniku - Vrijednost radova 7 mil KM

Zvornik (Foto: Adnan Vejzovic/shutterstock.com )
U Zvorniku je počeo projekat uređenja korita rijeke Sapne i dijela korita Drine u vrijednosti oko 7 mil KM, potvrdio je Srni zamjenik gradonačelnika ovog grada Bojan Ivanović.

Ivanović je rekao da bi radovi trebalo da budu završeni sredinom naredne godine.

- Gradska uprava Zvornik izdvojiće oko milion KM za regulisanje imovinsko-pravnih odnosa, dok su ostalo grant sredstva koja je grad dobio za ovaj projekat - rekao je Ivanović.

Ističući da je ovo jedan od najbitnijih projekata u Zvorniku, Ivanović je rekao da bi završetkom ovih radova trebalo da bude riješen problem plavljenja naselja uz Sapnu i Drinu gdje je u poplavama 2010. i 2014. pričinjena znatna materijalna šteta.

Prema njegovim riječima, ovim projektom predviđeno je uređenje korita rijeke Sapne u dužini od 4,6 kilometara, od naselja Cer do ušća u Drinu, kao i gradnja drinske obaloutvrde u naseljima Tršić i Tabanci u dužini od 1,8 kilometara.

- Predviđeno je postavljanje kamenih obloga i njihovo betoniranje u koritu rijeke Sapne koje će u dnu biti široko sedam, a na vrhu 22 metra. Sa takvom regulacijom više ne bi trebalo biti problema sa poplavama - ocijenio je Ivanović.

Podsjećajući da je nekoliko naselja uz Sapnu poplavljeno 2010. i 2014. godine, Ivanović je naglasio da su zbog obuzdavanja ove rijeke tražena sredstva za regulaciju ovog vodotoka, koja su dobijena putem grantova, dok je Gradska uprava bila zadužena da reguliše imovinsko-pravne odnose.

- Cjelokupan projekat trebalo bi da bude završen do sredine naredne godine, čime bi bili riješeni gotovo svi problemi sa poplavama na području Zvornika - naglasio je Ivanović.

Samostalni stručni saradnik za mjere zaštite i spasavanja u Službi civilne zaštite Zvornik Dejan Galić smatra da projekat uređenja korita Sapne i dijela korita Drine ima višestruki značaj.

- Projekat je bitan za nekoliko naselja uz Sapnu koja su gusto naseljena i koja su imala ogromne probleme sa poplavama 2010. i 2014. godine - rekao je Galić.

Galić je istakao da će regulacijom korita Sapne biti zaštićena imovina mjesnog stanovništva i podsjetio da je u navedenim poplavama nivo vode u ovim naseljima prelazio prve spratove kuća.

On je ukazao da će, osim zaštite imovine od poplava, biti riješeni i problemi prekida putnih komunikacija, jer je 2014. godine Sapna u Čelopeku poplavila magistralni put Zvornik-Bijeljina, zbog čega je saobraćaj bio obustavljen.

Prema njegovim riječima, obradive površine i poljoprivredna gazdinstva biće potpuno zaštićena, a obaloutvrda biće podignuta na nivo najvećih poplava, odnosno stogodišnjih voda.

Galić je podsjetio da je jedan dio radova na ovom projektu već završen, pa se očekuje da sve bude završeno u planiranom roku.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.