Izvor: eKapija | Utorak, 29.10.2019.| 08:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Alipašino Polje dobija podzemnu garažu sa 350 mjesta

(Foto: Teodora Brnjoš)
Općina Novi Grad u idućoj godini krenuće u izgradnju dvoetažne garaže sa trgom u Ulici Semira Frašte na Alipašinom Polju. Garaža će se praviti na mjestu postojećeg parkinga kod džamije Kralj Fahd i imaće 350 parking-mjesta.

- Ovo mjesto odabrano je jer na njemu nisu potrebni veliki zahvati oko izmještanja podzemnih instalacija. Dakle, gledali smo da to bude lokacije gdje se ne nalaze velike vodovodne, kanalizacione, gasne i toplovodne instalacije, jer bi u suprotnom to poskupilo, a možda i onemogućilo realizaciju projekta - pojasnio je Semir Efendić, načelnik Novog Grada.

Općina je provela javnu nabavku i odabrala firmu koja će uraditi izvedbeni projekat.

- Očekujemo da do kraja godine imamo gotovo projekt, a potom slijede javna nabavka i izbor izvođača radova. Početak gradnje same garaže možemo očekivati u sljedećoj građevinskoj sezoni, iako smo ove godine u budžetu planirali za radove 1,5 mil KM - rekao je načelnik.

Zanimljivo je da će na gornjoj etaži, na oko 2.000 kvadratnih metara, biti urađen trg. Na tom mjestu sada se nalazi improvizirani prodajni prostor sa tezgama.

- Na podzemnoj etaži će biti 200 parking-mjesta, a na gornjoj koja je otvorenog tipa 150, s tim da bismo jedan dio te etaže, tačnije, ispred džamije Kralj Fahd, gdje su sada prodajne tezge, uredili i napravili kao jednu vrstu trga - naveo je Efendić.

Prema njegovim riječima, izgradnjom ove garaže ublažiće se problem nedostatka parking-mjesta u ovom dijelu općine. Međutim, ova lokalna zajednica, kako je istakao, na tome neće stati.

- Nastavit ćemo graditi dodatne kapacitete. U Ulici Bajrama Zenunija na Alipašinom Polju trebali bismo graditi novi parking sa 120 mjesta, a pored toga radit ćemo i na proširenjima postojećih parkinga - zaključio je Efendić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.