Izvor: InHoreca | Utorak, 29.10.2019.| 08:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Glovo i Wolt povećali prodaju restoranima u Zagrebu

Ilustracija (Foto: Alena Haurylik/shutterstock.com)
U posljednjih godinu dana u Zagrebu su se pojavile dvije globalne aplikacije za brzu dostavu hrane - prvo finski Wolt, a potom i španski Glovo.

Njihova pojava obradovala je, uz kupce, vlasnike onih restorana koji prije nisu imali vlastitu dostavu, pa im se promet sada znatno povećao.

- Neki su povećali promet i do 100%. Dosad su restorani sami zapošljavali dostavljače, kojima je trebalo osigurati i vozila. To je komplikovana i skupa djelatnost ako nemate volumen - velikima može biti isplativa, ali ne i malima, rekao je Teo Širola, generalni direktor Glova za Hrvatsku.

Međutim, dio vlasnika velikih restorana sad je nezadovoljan i to zbog "kanibalizacije" postojećih gostiju - žale se kako njihovi stari gosti sada naručuju hranu kod kuće i više ne izlaze u restorane.

- To znači da ugostitelji prodaju manje predjela, supe, salate, dezerta i što je najvažnije - ne prodaju niti bokal vina, na kojem se najviše zarađuje. Istina je, ima slučajeva "kanibalizacije", ali ne previše, jer obično nije riječ o istim ljudima, mi ne krademo goste restoranima - ističe on.

Glovo svoju uslugu naplaćuje iz postotka cijene dogovorenog s nekim od 200 restorana s kojima zasad imaju potpisan ugovor, plus devet kuna dodatne naknade koju plaća kupac. Poželi li, ipak, kupac jelo iz restorana s kojim Glovo nije ugovorio saradnju, platiće više - standardnu restoransku cijenu uvećanu za trošak dostave od 30ak kuna, jer u tom slučaju dostava nije ugrađena u cijenu hrane.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.