NavMenu

Tender poništen, opasni medicinski otpad kod Mrkonjić Grada privremeno zbrinut - U planu novi javni poziv

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 28.10.2019. 09:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Cyril Hou/shutterstock.com)Ilustracija
Opasni medicinski otpad, koji je pronađen kod mrkonjićkog sela Jasenovi Potoci, privremeno je zbrinut, odnosno prikupljen u velike vreće, koje su potom prekrivene najlonom kako ne bi kisnule, a radi se na tome da ne prezimi u prirodi.

To su za Nezavisne novine potvrdili u opštini Mrkonjić Grad, čiji je zadatak da ovu ekološku opasnost otkloni. Međutim, taj posao ne ide glatko.

- Prije nekoliko dana ponovo je raspisan tender, jer je prvi poništen. Bilo je problema koji se odnose na nerealne cijene - rekao je za Nezavisne Mitar Cvijić, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove u opštini Mrkonjić Grad, koji nije mogao da precizira koliko će ovaj posao koštati.

Poznato je, međutim, da iza tendera često uslijedi žalba, što radove dodatno prolongira, ali u opštini uvjeravaju da otpad u Jasenovim Potocima neće ostati još dugo.

- Prezimiti neće na toj lokaciji. On je već pokupljen u vreće i pokriven najlonom, tako da mu ni kiša ne može ništa i na taj način je obezbijeđen što se tiče padavina i rasipanja. Sada se samo čeka koja će firma proći na tenderu i zbrinuti taj otpad - uvjerava Cvijić za Nezavisne.

Inspektoratu Srpske je, podsjetimo, u martu prijavljeno da je kod Jasenovih Potoka neko istresao veliku količinu medicinskog otpada, zbog čega je na teren u vanrednu kontrolu išao republički farmaceutski inspektor.

Konstatovano je da se tu nalaze dvije veće deponije medicinskog otpada, na kojima su i lijekovi stariji od 26 godina, a onaj ko je istresao te medikamente na ovu lokaciju ostaće nekažnjen, jer nije moguće utvrditi o kome se radi.


- Na otpadu se nalaze tabletirani, parenteralni proizvodi, sirupi, šprice, praškovi, igle stranih proizvođača... Tu se nalazi i dosta suspenzija, praškastih supstanci u plastičnoj ambalaži, koja je zbog dugog perioda u fazi raspada i nije moguće ustanoviti naziv proizvođača niti rok upotrebe. Rokovi upotrebe koji su bili vidljivi odnose se na period od 1993. do 1997. godine - rekli su ranije iz Inspektorata RS za Nezavisne.

Zakonom o upravljanju otpadom regulisano je da troškove u ovakvim slučajevima snosi lokalna zajednica.

- Zato očekujemo da će opština Mrkonjić Grad u najkraćem mogućem roku preduzeti potrebne mjere u cilju uklanjanja otpada sa predmetne lokacije, a radi zaštite zdravlja stanovništva, životne sredine te suzbijanja daljih potencijalnih rizika - rekli su još prije gotovo sedam mjeseci iz Inspektorata RS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.