Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 28.10.2019.| 11:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Proizvodi iz Srbije izlaze na tržište od 185 miliona ljudi - Potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini sa EAEU

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Srbija je potpisala Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom, kojim se proširuje lista proizvoda koji mogu da se izvezu na teritoriju EAEU bez carine i povećavaju se kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja.

Sporazum će zamijeniti postojeće bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom i proširiti zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan, što obuhvata tržište od približno 185 miliona ljudi, navodi se na sajtu Vlade.

Premijerka Ana Brnabić je prilikom potpisivanja sporazuma istakla da je dokument od velikog značaja za Srbiju i njenu ekonomiju, za dinamičniji rast, konkurentnost kompanija i bolji standard građana.

Ona je podsetila na to da je Srbija do sada imala bilateralne sporazume sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, dok se sada unificiranim sporazumom sa Unijom proširuje saradnja na Jermeniju i Kirgistan.

- Želim da izrazim zahvalnost svima što ste bili otvoreni partneri, tako da smo izdejstvovali dodatnu liberalizaciju u odnosu na sporazume sa tri zemlje - prenijela je premijerka.

Prema njenim riječima, dodatno je dogovoreno da će u zemlje ove unije moći da se izveze i 2.000 tona cigareta, približno 90.000 litara vinjaka, 400 tona polu-tvrdog i tvrdog kravljeg sira, neograničene količine kozjeg i ovčjeg sira i neograničene količine voćnih rakija.

Ukupna robna razmena Srbije sa pet zemalja članica EAEU u prošloj godini iznosila je 3,4 mlrd USD, a približno 90% ukupne trgovinske razmene se realizuje sa Rusijom.

Primjena Sporazuma će početi kada ga ratifikuju parlamenti Srbije, Rusije, Kirgistana, Jermenije, Bjelorusije i Kazahstana.

Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana 1. januara 2015. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.