Izvor: Poslovne novine | Ponedjeljak, 28.10.2019.| 08:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nissan razmatra prodaju dvije fabrike u Evropi

Nissan ispituje mogućnost prodaje dvije fabrike na Starom kontinentu, s obzirom na to da ovaj japanski proizvođač priprema plan oporavka dok globalna autoindustrija pravi skupe pomake ka električnim vozilima.

Pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa temom, Blumberg prenosi da Nissan već bilježi interesovanje potencijalnih kupaca za svoje fabrike u Velikoj Britaniji i Španiji. Druga opcija koju proizvođač ispituje je da proda jednu od fabrika, jer je tržišni udio marke u Evropi opao.

Iako konačne odluke još nema, među potencijalnim kupcima ovih fabrika su pojedine kineske kompanije.

Nissan-ov profit tokom prve polovine godine opao je gotovo na nulu, a novi izvršni direktor Makoto Učida suočio se sa problemima već na početku svog mandata.

Međutim, portparol kompanije Nissan Azusa Momose rekla je da u ovom trenutku japanski proizvođač ne planira da proda svoja dva pogona u Evropi.

Nissan je još u julu najavio da planira da ukine 12.500 radnih mjesta širom svijeta, jer želi da se fokusira na svoje matično tržište, kao i na Kinu i SAD.

Osim toga, Nissan razmatra uvoz svojih modela u Evropu direktno iz Japana, sada kada su trgovinske prepreke sa EU nestale. Ukoliko povuče takav potez, više mu neće biti potrebne fabrike u regionu.

Japanski proizvođač automobila takođe planira da smanji niz nerentabilnih modela, uključujući niskobudžetnu marku datsun u cjelini. Navodno je nissan micra jedan od njih.

Nissan je već najavio niz mjera za smanjenje troškova u Evropi, uključujući ukidanje 600 radnih mjesta u svojoj fabrici u Barseloni, koja trenutno radi sa kapacitetom ispod 200.000 vozila godišnje.

Fabrika u Velikoj Britaniji, u Sanderlendu, takođe je bila u fokusu, pošto je Nissan upozorio lokalnu vlast da bi Bregziit bez dogovora učinio ovaj objekat neodrživim.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.