Izvor: Indikator | Ponedjeljak, 28.10.2019.| 08:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kakve su šanse da Volkswagen gradi fabriku u Sarajevu?

(Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)
Nakon što je njemački automobilski gigant Volkswagen odgodio gradnju fabrike u Turskoj zbog njene ofanzive u Siriji, u pregovore za investiciju vrijednu više od milijardu evra ušlo je čak 12 zemalja, uključujući i Bosni i Hercegovinu.

Buduća fabrika proizvodila bi skoro 400.000 automobila godišnje, sa 5.000 uposlenih radnika.

Vlada Federacije u saradnji s Privrednom komorom predložila je dvije potencijalne lokacije za fabriku.

- Jedna od lokacija je već postojeća lokacija TAS-a, gdje je sada VW Sarajevo, a druga je u Novom Gradu. S obzirom na to da ni ostale zemlje nisu izložile sve karte na sto šta su ponudile, ni mi zbog ugovora sa VW ne smijemo pričati o ostalim uslovima, ali smo ponudili uslove koji bi mogli biti interesantni - kaže Armin Hodžić, koordinator projekta "Razvoj automobilske industrije FBiH", izvještava Federalna TV.

Lokacija nekadašnje tvornice automobila Sarajevo upitna je zbog postojećeg spora Volkswagena s firmom Prevent.

- Fabrika VW je u većinskom vlasništvu VW Sarajevo i kao takva ima spor na relaciji uprave Preventa, koji je manjinski vlasnik. Jedan od preduslova koji je VW Sarajevo stavio pred Vladu FBiH jeste da se isključi iz vlasništva Prevent. Prevent na to nije pristao i sada je tu spor između dvije privatne kompanije i mi se tu kao Vlada ne možemo miješati - objašnjava Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

- Taj spor je na pragu rješavanja. Ukoliko povoljniji uslovi koje smo dali u odnosu na druge zemlje njemu budu odgovarajući, ima i druga lokacija gdje nema nikakvih problema za gradnju fabrike - ističe Hodžić.

Stopiranje gradnje fabrike u Turskoj mnoge zemlje jugoistočne Evrope prepoznale su kao dobru priliku za ulazak u trku za atraktivnu investiciju. Osim Rumunije i Bugarske, uključile su se i Hrvatska i Srbija.

Volkswagen dobro poznaje tržište BiH, gdje ima poseban status još od zlatnog doba Tvornice automobila Sarajevo i legendarnih golfova. Iako vlasti u BiH tvrde da naša zemlja ima dobru ponudu, šansa za gradnju fabrike je minimalna, jer su iz njemačke kompanije potvrdili da je Turska još u opciji i da trenutno ne traže alternativnu lokaciju, navodi FTV.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.