Izvor: Klix | Subota, 26.10.2019.| 14:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izgrađena prva javna punionica CNG autogasa u KS - Početak rada u januaru 2020.

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Voyagerix/shutterstock.com)
U Sarajevu je obilježen završetak radova na izgradnji prve javne CNG punionice u kantonu, a koja se nalazi u neposrednoj blizini poslovno-tehničkog objekta Sarajevogasa u Butilama.

Sporazum o finansiranju projekta "Izgradnja punionice vozila na prirodni gas" potpisali su 27.12.2017. KJKP Sarajevogas Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo. Nakon dobijanja urbanističke i građevinske dozvole, realizacija projekta počela je 27. juna ove godine.

Projekat u vrijednosti od 1.875.000 KM realiziran je sredstvima Vlade Kantona Sarajevo i Sarajevogasa, a nadzor nad izvođenjem radova je vršio IPSA Institut.

- CNG punionica dio je strateškog opredjeljenja Sarajevogasa i nastojanja da se Kanton Sarajevo uvrsti među okolinski proaktivne sredine, te smanji koncentracija zagađujućih supstanci u atmosferi. Dakle, značaj projekta je u tome što komprimirani prirodni gas (CNG) je gorivo koje danas nudi najbolji kompromis između okolinskih karakteristika, dostupnosti energetskih resursa, tehnološkog razvoja i ekonomičnosti - kažu iz Sarajevogasa.

Sva relevantna svjetska istraživanja i studije potvrdile su da upotreba vozila koja kao pogonsko gorivo koriste komprimirani prirodni gas (CNG), omogućuje ogromne uštede, kao i značajno poboljšanje kvaliteta zraka.

Također, puštanjem u rad CNG punionice, Bosna i Hercegovina će biti uvrštena na CNG mapu Evrope. Sa ekonomskog aspekta, preduzeća koja se odluče da njihova službena vozila kao pogonsko gorivo koriste prirodni gas, ostvariće značajne uštede.

- Ciljne grupe korisnika u Kantonu Sarajevo su javni gradski prevoz, komunalna preduzeća, kantonalna ministarstva, javne institucije i stanovništvo Kantona Sarajevo. Punionica ima dvije saobraćajne trake, za autobuse i komercijalna vozila, odnosno mala putnička vozila - kažu iz Sarajevogasa.

Punionica će u narednom periodu biti na funkcionalnoj probi. Prijedlog kalkulacije maloprodajne cijene upućen je u proceduru odobravanja nadležnim organima, koji će odrediti konačnu maloprodajnu cijenu za primjenu.

Pokrenuta je procedura tehničkog prijema punionice. Kada se steknu uslovi za dobijanje upotrebne dozvole, punionica će biti puštena u pogon za javnu upotrebu. Završetak prethodno opisanih aktivnosti se očekuje do kraja godine, tako da se zvaničan početak rada javne CNG punionice očekuje 3. januara 2020..

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.