Izvor: BANKAR | Subota, 26.10.2019.| 08:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za pametne automobile potrebna polisa osiguranja "plati dok voziš"

Ilustracija (Foto: aSuruwataRi/shutterstock.com)
Električni bicikli, segveji, električni trotineti i druga prevozna sredstva koja ne mogu da razviju brzinu veću od 25 kilometara na sat, i dalje ne bi trebalo da plaćaju obvezno automobilsko osiguranje, ali bi ga trebalo uvesti za automobile upravljane pomoću autopilota ili ‘na daljinu’, stav je Evropskog udruženja osiguravača.

- Očekuje se da će samostalno upravljana vozila na putevima dugoročno gledano biti sigurnija od ‘tradicionalnih’, ali nesreće će se i dalje događati, naročito tamo gdje automatizovana i neautomatizovana vozila dijele isti prostor. Stoga je potrebno obvezno osiguranje za sva vozila - ocijenilo je Evropsko udruženje osiguravača, čije su preporuke usledile nakon prošlonedjeljog skupa ‘Osiguranje mobilnosti’ u Briselu na kojem su stavovi Evropske komisije o budućnosti osiguranja u saobraćaju iznijeli visoki zvaničnici Evropske komisije Joanna Szychowska i Steve Ryan, prenosi Novac.hr.

Osim obveznog automobilskog osiguranja, vlasnike automatski upravljanih vozila, prema stavu osiguravača, treba obvezati i na pružanje svih informacija o načinu upravljanja, toku vožnje i drugim bitnim informacijama važnih pri obradi šteta.

- Pristup podacima sa automatizovanih vozila takođe će pomoći osiguravateljima da bolje razumiju rizike koje predstavljaju i osigurati ih u skladu sa tim - apelovalo je Evropsko udruženje osiguravača, ostavljajući otvorenom mogućnost da se za vozila ‘na autopilotu’, kao i ‘klasična’ vozila sa savremenim sistemima praćenja i prikupljanja informacija o vožnji, ne plaća cijelogodišnja polisa osiguranja već polise ‘plati dok voziš’ ili ‘plati kako voziš’.

Osiguravači napominju kako je već uspostavljen čvrst regulatorni okvir na evropskom nivou vezan za automatski upravljana vozila kroz Direktivu o osiguranju automobila, dopunjenu Direktivom o odgovornosti za proizvode. Dodaju kako bi se zainteresovanim stranama u sporovima sa učešćem automatizovanih vozila, moralo omogućiti da informacije o takvim vozilima dobijaju direktno od vlasnika, a ne isključivo od proizvođača.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.