NavMenu

Vijeće stranih investitora poziva BiH na veće angažovanje u cilju boljeg poslovnog ambijenta

Izvor: eKapija Petak, 25.10.2019. 15:33
Komentari
Podeli
(Foto: archerix/shutterstock.com)
Povodom novog izvještaja Svjetske banke Doing Business 2020 o lakoći poslovanja, Vijeće stranih investitora (VSI) izražava zabrinutost činjenicom da se BiH po lakoći i ambijentu poslovanja nalazi na samom začelju evropskih zemalja, te da je posljednja na listi zemalja iz regiona, dodatno nazadujući za jedno mjesto (90. mjesto od 190. zemalja).

- Izvještaj nas ne iznenađuje, jer u svojoj strukturi i analiziranim pokazateljima detektira i sugerira poteškoće na koje ukazuje i VSI u izdanju Bijele knjige i FIC Business Barometra - navodi se u saopštenju VSI-ja.

Usprkos najavama da je BiH u odnosu na prethodne godine izrazila veću spremnost za realizaciju mjera za poboljšanje poslovnog ambijenta, ono što je učinjeno ipak nije dovoljno naročito ako usporedimo sa napretkom koji su ostvarile sve druge zemlje u regionu.

- I pored određenih manjih pozitivnih pomaka u ekonomskim pokazateljima u zemlji u protekloj i ovoj godini, aktualna nestabilna i nepredvidiva politička situacija, niska razina stranih direktnih ulaganja, niska razina standarda i kupovne moći stanovništva, kao i izražena negativna demografskih kretanja, nedvojbeno ukazuje na potrebu i hitnost djelovanja na poboljšanju poslovnog ambijenta i olakšavanju poslovanja. To se može i treba uraditi kroz neophodne izmjene postojeće regulative u smislu fiskalnog rasterećenja privrede i porezne predvidivosti, ubrzanja i pojednostavljenjaprocedura i skraćivanjem rokova za ishodovanje dozvola gdje smo po efikasnosti i brzini na samom svjetskom začelju. Stagnacijom u primjeni ekonomskih politika rizikujemo da u budućnosti imamo još nepovoljnije rezultate i sve veći odliv kvalifikovane radne snage i mladih ljudi u potrazi za prosperitetnijom budućnošću - kažu u VSI.

U tom smislu su usmjerene i aktivnosti članova VSI na identifikaciji prepreka definirane u publikaciji Bijela knjiga u kojoj su date konkretne preporuke i prijedlozi za neophodne izmjene zakona i pravilnika kako bi se otklonile barijere, smanjilo porezno opterećenje na rad i kapital, kako bi se smanjila razina sive ekonomije, unaprijedila vladavina prava, čime bi se otvorio put ulasku svježem kapitalu, investicijama, novom zapošljavanju i boljem standardu. U konačnici to će rezultirati i pozitivnijim demografskim trendovima.


- Smatramo i ukazujemo da i ovaj izvještaj treba biti poziv na alarm i akciju, a VSI ovim putem javno apeluje i traži da sve poluge izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH, odlučnije i hrabrije krenu u realizaciju konkretnih reformi. Podsjećamo da se većina rješenja i preporuka kako otkloniti poteškoće, nalaze u izdanjima Bijele knjige. Svaka nova mjera trebala bi biti povoljnija po kompanije i građane ni u kom slučaju nepovoljnija. Reforme nisu bolne, već su nužne. One trebaju smanjiti opterećenje na rad i kapita, unaprijediti efikasnost javnih službi i rezultiraće boljim standardom građana - poručuju iz VSI.

Realizacijom preporuka iz Bijele knjige znatno bi se poboljšao poslovni ambijent u BiH, razina rasta BDP-a, stranih i domaćih ulaganja, zapošljavanja i standarda građana, poručuje VSI.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.