Izvor: Nezavisne novine | Subota, 26.10.2019.| 08:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Energetska zajednica traži od BiH da oporezuje CO2

Ilustracija
Ilustracija (Foto: SpaceKris/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina će morati uključiti oporezivanje karbon-dioksida (CO2) koji ispuštaju termocentrale kako bi cijena električne energije bila bliža tržišnim cijenama, potvrdio je za Nezavisne Janez Kopač, generalni sekretar Energetske zajednice u Beču.

- Cijena električne energije u termoelektranama na ugalj u BiH je zaista vještački niska, s obzirom na to da CO2 nije oporezovan kao u EU, a treba uzeti u obzir da se proizvodnja električne energije iz ugljena subvencioniše iz budžeta - rekao je on.

S tim u vezi, kako ističe, EU pomaže transformaciju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije koji su manje štetni za ljudsko zdravlje i pomažu suzbijanju klimatskih promjena.

U EU kažu da je BiH preuzela obaveze u području energetike, koje se odnose na struju, gas, okolinu, obnovljive izvore i energetsku efikasnost.

Oni ističu da EU kroz Instrumente pretpristupne pomoći pruža direktnu podršku kroz 90 mil EUR, od kojih se 82 mil EUR odnose na investicije, a osam miliona na izgradnju institucija i usvajanje potrebnih propisa u ovoj oblasti.

- Trenutno EU pruža pomoć u usvajanju zakonodavstva, i nastavlja pružati podršku kad postoji politička volja da se zakoni približe najboljim evropskim praksama - navode u EU.

Nedavno je Johanes Han, evropski komesar za proširenje, izrazio nezadovoljstvo što se u BiH i dalje razmišlja o izgradnji termoelektrana poput Bloka VII u Tuzli, a da se vrlo malo radi na solarnim panelima i vjetroelektranama.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.