NavMenu

Struka o izazovima gradnje najzahtjevnijeg projekta na Koridoru 5C - Gradnja tunela Prenj trajaće godinama i koštaće oko 250 mil EUR (VIDEO)

Izvor: Klix Petak, 25.10.2019. 11:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nikifor Todorov/shutterstock.com)Ilustracija
Na otvaranju naučno-stručnog skupa na kome su se u Sarajevu okupili eminentni evropski i domaći stručnjaci iz oblasti projektovanja i gradnje tunela istaknuto je da je izgradnja tunela Prenj najzahtjevniji projekt na autoputu Koridora 5C.

Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu zajednički su organizirali ovaj skup čiji je implementator Udruženje inženjera geotehničara u Bosni i Hercegovini.

Federalni premijer Fadil Novalić izjavio je da bi jedna cijev tunela Prenj sa pristupnim dionicama mogla biti završena za sedam godina.

Premijer FBiH je istaknuo da planina Prenj predstavlja najveću prirodnu prepreku na Koridoru 5C i da bi taj tunel dužine 10 km bio deveti najduži u Evropi.

Tunel Prenj u dužini deset kilometara nalazi se na dionici autoputa Konjic-Mostar, a procijenjena vrijednost ovog projekta je 250 mil EUR.

- Zato smo organizirali ovaj skup sa priznatim stručnjacima iz Austrije i Švicarske kako bi nam ukazali na opasnosti i prednosti koje možemo iskoristiti pri iskopu tunela - rekao je Novalić.

Pojasnio je da bi za početak bila građena jedna cijev tunela i druga tehnička cijev, te da građanima duguju objašnjenje zašto su radovi na Koridoru usporili iako naplaćuju akcize, a, kako kaže, razlog je zahtjevnost preostalih dionica.

Precizirao je da su sredstva za izgradnju već osigurana od Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke za pristupnu dionicu od Ovčara do Konjica - 170 mil EUR, za sam tunel koji s jednom cijevi košta 240 mil EUR, te za dionicu od tunela do Vrapčića još 170 mil EUR.

- Dionica bi bila funkcionalna uz dodatak poddionice Mostar-sjever što bi ukupno koštalo 820 mil EUR i postoji zatvorena finansijska konstrukcija između EBRD-a, EIB-a, a i banke u BiH bi osigurale 450 mil KM - pojasnio je Novalić.

Naglasio je da je izgradnja infrastrukture važna jer BiH spašava od recesije koja već zahvata Evropu, budući da je 92% materijala za izgradnju autoputa iz domaćih izvora, a jedno radno mjesto na izgradnji autoputa generiše još 2-3 u drugim sektorima.

Premijer Novalić također naglašava da bi izgradnja te dionice značajno poboljšala saobraćajnu prohodnost BiH jer bi put od Sarajeva i Mostara mogao trajati manje od sata, a međunarodni koridor bi privukao promet putnika i roba od Budimpešte prema Jadranu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.