Izvor: RTS | Petak, 25.10.2019.| 10:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Fiat sprema deset modela na struju

(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Posle dužeg vremena Fiat je povukao strateški potez koji će se odraziti i na fabriku u Kragujevcu. Grupacija Fiat Chrysler automobili izgradiće sljedeće godine kompleks za montažu baterija vrijedan 50 mil EUR u Torinu. To će omogućiti elektrifikaciju 13 novih modela i vratiti Fiat na svjetsku scenu.

Fiat se na ovaj potez odlučio jer proizvodnjom električnih vozila u budućnosti izbjegava milionske kazne po pooštrenim evropskim propisama o emisiji izduvnih gasova.

- Planiramo uvođenje 13 novih ili osvježenih modela od kojih će 10 biti isključivo na struju. Prvi se očekuje fiat 500 čija proizvodnja počinje u drugom kvartalu 2020. Planiramo dosta i hibridnih, ali i plagin (Plug in) hibridnih vozila - kaže Pjero Golijeri iz Fiata.

Ove tehnološke izmjene će svakako uticati i na izbor novog modela ili modifikaciju već postojećeg koji se proizvodi u Kragujevcu, kažu analitičari.

- Mislimo da je budućnost u elektrici i u hibridinim verzijama, naročito u plagin hibridima koji mogu preko dana da idu na struju u gradu, a kada treba tu su SUS motori za duža putovanja - kaže Golijeri.

Proizvodnja plagin hibridnih džipova se očekuje u Detroitu, a naznačeno je da će se proizvoditi i potpuno električni džipovi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.