Izvor: eKapija | Petak, 25.10.2019.| 12:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Turske kompanije SanPark Otopark i Vav Medica najavile dolazak u BiH - U planu višemilionske investicije u turizam, poljoprivredu i parking rješenja

Investicijski dan BiH u Bursi
Agencija za unapređenje stranih investicija BIH (FIPA) u suradnji s Trgovinskom i industrijskom komorom Burse BTSO, Počasnim konzulatom BiH u Bursi, Fondacijom BIGMEV i Generalnim konzulatom BiH u Istanbulu, organizirala je manifestaciju Investicijski dan BiH u Bursi, koja je okupila oko 80 kompanija iz Burse kojima su predstavljene investicijske mogućnosti i prednosti BiH za ulaganje, saopšteno je iz FIPA-e.

Prisutne turske privrednike su pozdravili i pozvali da investiraju u BiH Gordan Milinić, direktor FIPA-e i Adis Alagić, savjetnik za investicije i ekonomiju člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića.

Počasni kozul BiH u Bursi i privrednik Muzafer Čilek je rekao da ima odlična iskustva u poslovanju u Bosni i Hercegovini, kako u trgovini namještajem tako i u energetici, a najavljuje i nove investicije u sektor turizma, odnosno izgradnji manjih butik hotela koji će upotpuniti turističku ponudu BiH i restorana. Također, Cuneyt Sener, potpredsjednik Upravnog odbora BTSO i vlasnik kompanije SanPark Otopark je najavio nove investicije u BiH u sektoru usluga i novih parking rješenja u Sarajevu.

Kao rezultat manifestacije, kompanija, Vav Medica je najavila dolazak u BiH i ulaganje u sektor turizma i proizvodnju hrane i poljoprivredu.

Ukupan iznos najavljenih investicija je više desetina miliona maraka, a nastaviće se kontakti i pregovori s ostalim kompanijama učesnicama, posebno kompanijama iz hemijskog i metalo-prerađivačkog sektora.

Milinić je održao sastanak sa Muratom Bayazitom, predsjednikom Upravnog odbora BTSO na kojem se razgovaralo o dosadašnjoj suradnji kao i razvoju novih strategija i pristupa razvoju partnerstava između naših i turskih kompanija i privlačenju novih investicija u BiH. Murat Bayazit surađuje s kompanijama iz BiH, posebno po pitanju pronalska kupaca za maline i drugih kultura.

Tokom sastanka u Počasnom konzulatu BiH u Bursi, razgovarano je o novim aktivnostima koje će se organizirati uskoro u drugim gradovima u Turskoj, mogućnostima suradnje s dijasporom i podršci lokalnim zajednicama u BiH za unapređenje njihovih kapaciteta za promociju potencijala i suradnju s investitorima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.