Izvor: eKapija | Petak, 25.10.2019.| 10:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Šest zemalja jadransko-jonske regije jačaju inovativni turizam - EU odobrila 1,26 mil EUR

(Foto: Vedrana Džudža)
Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona bila je domaćin druge radionice u sklopu projekta Jačanje inovativnog sistema u turizmu jadransko-jonske regije (FOST INNO), koji za cilj ima promociju spomenute regije i njenih potencijala, prenosi portal Start BiH.

Akteri su spremni za zajednički nastup na tržištu turizma, a za spomenuti je projekt i Evropska unija odobrila 1,26 mil EUR.

- Ovo je nadnacionalni projekt, u cilju jačanja inovacijskih kapaciteta, inovacijskih turističkih sustava - istakao je Vanja Vitezić sa Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije Univerziteta u Rijeci.

U projektu, kako je napomenuo, sudjeluju Italija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina, a rezultirat će uspostavom Inovativnog turističkog centra.

- Centar će poticati transfer i razmjenu znanja, poticanje i uključivanje različitih sudionika unutar sustava. Cilj je ujediniti sve razine - od lokalne, regionalne, nacionalne, nadnacionale, malih i srednjih preduzeća, akademske zajednice…Cilj je poticati inovativnost, produžiti sezonu, pružiti kvalitetnu uslugu - kazao je Vitezić te napomenuo kako će takva saradnja rezultirati i većim zapošljavanjem te boljim plaćama u sektoru turizma cijele regije.

Centar će biti virtuelni, posredstvom veb stranice, a u imaće šest punktova - po jedan u svakoj od država učesnica.

- Razvoja turizma nema bez inovativnog turizma. Naš je zadatak da ovo oživi. Ponosan sam da je danas bilo prisutno preko 50 predstavnika NVO, to su ljudi koji imaju inovativne ideje. Mislili smo da ih samo treba potaknuti i da svi zajedno krenemo ka realizaciji - kazala je Senija Šehanović, spoljni ekspert Stručne službe za međunarodne projekte ZDK, koja je dodala kako projekt ima zadatak da uključi region centralne Bosne.

Ovakvi su susreti, kazala je Šehanović, prilika da se okupe te udruženi zatraže da država i ZDK učine da se što prije donesu zakonski i podzakonski propisi kako bi Turistička zajednica ZDK ponovo profunkcionirala.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.