NavMenu

Šest zemalja jadransko-jonske regije jačaju inovativni turizam - EU odobrila 1,26 mil EUR

Izvor: eKapija Petak, 25.10.2019. 10:16
Komentari
Podeli
(Foto: Vedrana Džudža)
Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona bila je domaćin druge radionice u sklopu projekta Jačanje inovativnog sistema u turizmu jadransko-jonske regije (FOST INNO), koji za cilj ima promociju spomenute regije i njenih potencijala, prenosi portal Start BiH.

Akteri su spremni za zajednički nastup na tržištu turizma, a za spomenuti je projekt i Evropska unija odobrila 1,26 mil EUR.

- Ovo je nadnacionalni projekt, u cilju jačanja inovacijskih kapaciteta, inovacijskih turističkih sustava - istakao je Vanja Vitezić sa Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije Univerziteta u Rijeci.

U projektu, kako je napomenuo, sudjeluju Italija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina, a rezultirat će uspostavom Inovativnog turističkog centra.

- Centar će poticati transfer i razmjenu znanja, poticanje i uključivanje različitih sudionika unutar sustava. Cilj je ujediniti sve razine - od lokalne, regionalne, nacionalne, nadnacionale, malih i srednjih preduzeća, akademske zajednice…Cilj je poticati inovativnost, produžiti sezonu, pružiti kvalitetnu uslugu - kazao je Vitezić te napomenuo kako će takva saradnja rezultirati i većim zapošljavanjem te boljim plaćama u sektoru turizma cijele regije.


Centar će biti virtuelni, posredstvom veb stranice, a u imaće šest punktova - po jedan u svakoj od država učesnica.

- Razvoja turizma nema bez inovativnog turizma. Naš je zadatak da ovo oživi. Ponosan sam da je danas bilo prisutno preko 50 predstavnika NVO, to su ljudi koji imaju inovativne ideje. Mislili smo da ih samo treba potaknuti i da svi zajedno krenemo ka realizaciji - kazala je Senija Šehanović, spoljni ekspert Stručne službe za međunarodne projekte ZDK, koja je dodala kako projekt ima zadatak da uključi region centralne Bosne.

Ovakvi su susreti, kazala je Šehanović, prilika da se okupe te udruženi zatraže da država i ZDK učine da se što prije donesu zakonski i podzakonski propisi kako bi Turistička zajednica ZDK ponovo profunkcionirala.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.