Izvor: Promo | Četvrtak, 24.10.2019.| 12:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Milena Cvetković, izvršni direktor Baby Food Factory - Kako smo postali omiljeni brend mališana i roditelja širom regiona

Milena Cvetković
Fabrika dječije hrane - Baby Food Factory otvorena je krajem oktobra 2018. i vrlo brzo pozicionirala se kao lider na tržištu. Prva godina bila je puna izazova, ali i velikih uspjeha. Od novog i nepoznatog brenda, proizvodi Nutrino postali su omiljena hrana mališana, ali i njihovih roditelja širom regiona.

Samo u izgradnju Fabrike dječije hrane uloženo je 34 mil EUR, a značaj ove investicije prepoznala je i eKapija koja je kompaniji Baby Food Factory dodijelila nagradu za investiciju godine Aurea 2019.

O rezultatima poslovanja tokom prve godine, pozicioniranju brenda, ali i daljim planovima kompanije, razgovarali smo sa Milenom Cvetković, izvršnim direktorom Baby Food Factory.

eKapija: Baby Food Factory je otvorena krajem oktobra 2018. Kakvi su rezultati poslovanja godinu dana kasnije i da li ste zadovoljni postignutim?

- Tržište dječije hrane je izuzetno osjetljivo, prvenstveno zbog kategorije potrošača kojima su ti proizvodi namijenjeni. Upravo zbog toga je briga o pravilnoj i zdravoj ishrani djeteta jedan od najvažnijih zadataka kompanije Baby Food Factory i na njemu se zasniva čitavo naše poslovanje.

Izgradnja brenda, posebno u ovoj kategoriji, nije nimalo lak posao, jer je tržište formirano, postoje prepoznatljivi proizvođači, izgrađeno povjerenje potrošača i ukusi koje su djeca izabrala kao svoje favorite. Ipak, čvrsto smo vjerovali u našu ideju da kvalitetnim proizvodima doprinesemo zdravoj budućnosti generacija koje dolaze, vjerovali smo u same proizvode, i da ćemo zadobiti povjerenje korisnika. Za samo godinu dana prešli smo put od potpuno nepoznatog, novog domaćeg brenda na tržištu, do brenda kojem roditelji vjeruju i redovno kupuju, a djeca vole i rado biraju.

Rezultati sa terena pokazuju kontinuiran rast u udjelu koji naši proizvodi ostvaruju na tržištu dječije hrane, i u pojedinim kategorijama, nalazimo se u samom vrhu, zajedno sa velikim, globalnim proizvođačima koji su dugi niz godina prisutni na ovdašnjem tržištu. Udio Nutrina u tržištu dječje hrane dostigao je već 17%, što je izuzetan uspjeh za jedan mlad brend i za domaću proizvodnju. Izuzetno smo ponosni na činjenicu da je Nutrino za kratko vrijeme postao sinonim za zdravu i ukusnu dječiju hranu.

Ova godina je bila puna izazova za tek otvorenu fabriku, ali su ostvareni rezultati dokaz da imamo dobre i kvalitetne proizvode. Jedan od njih je svakako i Aurea, nagrada za investiciju godine, koja za nas predstavlja poseban vid priznanja i potvrdu da je Baby Food Factory prepoznata kao projekat koji doprinosi vraćanju domaće industrije dječije hrane na mjesto koje zaslužuje.

Veliku zahvalnost za ostvareni uspjeh dugujemo našim kolegama iz svih sektora, jer bez njihove stručnosti i posvećenosti postavljenom cilju, ne bismo ostvarili ovakve uspjehe za samo godinu dana poslovanja.

eKapija: Tokom prethodne godine, otvorena su i tržišta u regionu. U koliko zemalja trenutno poslujete i da li postoje planovi za osvajanje novih tržišta i van regiona?

- Nakon početka prodaje u Srbiji, već od novembra prošle godine su Nutrino proizvodi dostupni u maloprodajnim objektima širom Crne Gore i za vrlo kratko vrijeme je ostvaren veliki broj ponovljenih kupovina. Dobar start brenda u Srbiji i Crnoj Gori nas je ohrabrio i okrenuo ka novim tržištima, pa smo omogućili i djeci u Bosni i Hercegovini, Albaniji i Makedoniji da zdravo i bezbijedno rastu i razvijaju se uz Nutrino. Do kraja ove godine planiramo i ulazak na tržište EU i počinjemo sa Hrvatskom.

Od februara ove godine, naši proizvodi se nalaze i na policama dječije hrane u Ruskoj Federaciji.

Srednjoročni plan naše kompanije je prisustvo i na tržištu jugoistočne Evrope i Zajednice nezavisnih država u kojoj su Azerbejdžan, Belorusija, Jermenija, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Rusija, Tadžikistan i Uzbekistan. Imamo visokokvalitetan proizvod, kapacitete koji mogu da zadovolje potrebe znatno većeg tržišta, nego što je regionalno, i vjerujemo da ćemo se već sljedeće godine približiti realizaciji tog plana.

eKapija: Koji su trenutni proizvodni kapaciteti i da li se planira proširenje kapaciteta i proizvodnog asortimana?

- Baby Food Factory je opremljena visokoefikasnom tehničko-tehnološkom opremom velikih proizvodnih kapaciteta. Na dnevnom nivou, iznose od 50 do 70 tona gotovih proizvoda, što, kao što sam napomenula, premašuje čak i potrebe regiona. Primjera radi, kapacitet postrojenja za proizvodnju i pakovanje sokova i tečnih žitnih kaša je 9.000 jedinica u satu, za proizvodnju i pakovanje voćnih pirea u "pauč" ambalaži gotovo 11.000 jedinica, kašica u teglicama 15.000 jedinica, dok za proizvodnju i pakovanje suvih žitnih kaša on podrazumijeva 5.000 jedinica u jednom satu.

Planiramo nastavak ulaganja u proizvodne potencijale, kroz koja će se postojeći asortiman proširivati.

eKapija: Kao domaća fabrika, donjeli ste u proizvodnju hrane za djecu određene novitete. Koje su to inovacije i kako su ih naši potrošači prihvatili?

- Odluku o unošenju inovacija u proizvodnju dječije hrane smo donjeli na osnovu detaljne analize tržišta. Nakon upoznavanja sa potrebama roditelja i mališana, konzumenata naših proizvoda, došli smo na ideju da im ponudimo inovativna rješenja u pogledu asortimana, ali i u pogledu pakovanja. Tako je nastalo Mlekce - spremna za upotrebu tečna žitna kaša obogaćena inulinom, koji je dobar za imuni sistem i digestivni trakt djeteta. Nutrino Mlekce sadrži mlijeko i žitarice koje daju osjećaj sitosti i pomažu miran san. To je proizvod koji je za rekordno kratko vrijeme pronašao svoj put do velikog broja mama širom regiona i postao njihov saveznik, jer im pruža ono što žele – da je njihovo dijete sito i da mirno spava cijelu noć. Osim Mlekca, postali smo prepoznatljivi i po novim kombinacijama ukusa, koje nisu do sada postojale na našem tržištu.

Sa druge strane, kada su u pitanju pakovanja, naše suve kaše se pakuju u dojpak ambalažu sa ziperom, čime se olakšava njihovo ponovno korišćenje i zadržava svježina proizvoda. Nutrino teglice smo spakovali u termoskupljajuću foliju, koja štiti proizvod od svjetlosti, prašine i otvaranja. Brigom o sigurnosti proizvoda i uštedi vremena za pripremu obroka smo takođe osvojili naše kupce i vjerujemo da smo pomenutim novinama uspjeli da odgovorimo na savremene izazove.

eKapija: Kako nakon godinu dana poslovanja ocijenjujete tržište dječije hrane u Srbiji?

- Zadovoljstvo mi je da kažem da je kategorija dječije hrane porasla za 12% u odnosu na prošlu godinu. Upravo je to i jedan od naših dugoročnih ciljeva - proširenje cijele kategorije. Mi duboko vjerujemo da sva djeca zaslužuju najbolje, bez obzira na finansijske mogućnosti roditelja, zato smo i naše proizvode, koji su od vrhunskih uvoznih i domaćih sirovina od sertifikovanih dobavljača dječje hrane, učinili da budu pristupačni svima. Kao rezultat smo dobili zadovoljstvo i povjerenje naših potrošača koje nas dodatno stimuliše da insistirajući na izuzetnosti i inovativnosti u radu pružimo svoj djeci zdrave, ukusne i bezbjedne obroke.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.