Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.10.2019.| 15:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Bosnalijek planira proširenje kapaciteta - Do 2024. godine 60 novih proizvoda

Ilustracija (Foto: bosnalijek.rs)
Čelnici Bosnalijeka najavili su ambiciozan plan kompanije za period do 2024. koji podrazumijeva dodatna ulaganja i proširenje kapaciteta.

U razgovoru sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović i izvršni direktor za finansije ove kompanije Adnan Hadžić upoznali su premijera s rezultatima poslovanja najstarije farmaceutske kompanije u BiH koja je već nekoliko godina u privatnom vlasništvu.

Uzunović je napomenuo da je Bosnalijekov proizvod Lysobact u septembru bio najprodavaniji lijek od svih prodatih u Rusiji gdje je u prošlom mjesecu prodato više od milion komada ovog farmaceutskog proizvoda, saopšteno je iz Ureda za odnose sa javnošću Vlade FBiH.

U posljednjih pet godina broj uposlenih u Bosnalijeku se povećao za oko 300 i sad ih u ovoj kompaniji radi više od 900, u svijetu imaju devet predstavništava, te pet kćerki kompanija, a imaju više 240 proizvoda među kojima su lijekovi, dodaci prehrani te kozmetika s posebnom namjenom.

U posljednjih pet godina su, kako je prezentirano, napravili 120 novih proizvoda, a plan je da se u naredne četiri godine proizvede još 60 novih. Samo u ovoj godini su imali 50 mil KM investicija, a dividenda se isplaćuje redovno svake godine.

Posebna odlika Bosnalijeka je njihova društvena odgovornost, o čemu ne govore mnogo u javnosti, jer su pokrovitelji brojnih manifestacija, podržavaju sportska i druga udruženja, te rad mnogih ustanova.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.