Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 23.10.2019.| 15:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Poznate cijene mjesečnih i godišnjih karata za autoputeve u RS

(Foto: Mikica Šubara)
Izmjenama i dopunama Zakona o javnim putevima, koji je usvojila Narodna skupština, vozače na autoputevima u Srpskoj očekuju "stimulativni modeli plaćanja putarina", među kojima su i jeftinije putarine od 15 do 25%.

Prvi su pretplatne karte, koje će važiti za putničke automobile i vozila poput motocikala i mopeda.

Popusti će se odnositi samo na elektronsku naplatu putarine.

- Cijena karte će biti 40 puta cijena na toj relaciji. Recimo od Prnjavora do Banjaluke 40 puta cijena i to je cijena mjesečne karte. Godišnja karta je po istom principu – cijena te relacije puta 400, s tim da godišnja karta neće biti vezana za kalendarsku godinu nego ukoliko kupite u maju, trajaće do maja iduće godine - pojasnila je Nataša Kostić, pomoćnica ministra saobraćaja i veza Republike Srpske, prenosi RTRS.

Po ovom modelu mjesečna karta za putnička vozila na relacijama Banjaluka-Prnjavor iznosila bi 160, a Banjaluka-Doboj 280 KM.

Godišnja od 1.600 do Prnjavora, a 2.800 KM do Doboja.

Mjesečna i godišnja karta za relaciju Banjaluka-Gradiška trebalo bi da bude poznata do kraja mjeseca, kada će Vlada donijeti odluku o visini putarine na ovoj relaciji.

Da bi vozači koristili ove povlastice, u automobilu moraju da imaju tag, odnosno uređaj za elektronsku naplatu koji košta 40 KM.

Pojedini vozači smatraju da će im na ovaj način biti olakšano plaćanje putarine i omogućeno kraće zadržavanje na naplatnim kućicama.

Druga vrsta stimulativnog modela, odnosno mogućnosti da vozači ostvare popust, je i sada u primjeni, i iznosi 15%.

Dakle, ko god uzme tag uređaj te elektronski uplati, na primjer, 100 KM putarine, za trošenje dobija dodatnih 15 KM, a do kraja oktobra stimulativni popust bi trebalo da se poveća do 25% i odnosiće se na kompletnu mrežu autoputeva.

Ova dva stimulativna modela trebalo bi da budu u funkciji krajem mjeseca, kada se očekuje da zaživi i zatvoreni sistem naplate na pravcu Banjaluka–Gradiška.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.