NavMenu

I BiH želi fabriku VW-a - Predložene dvije lokacije

Izvor: eKapija Srijeda, 23.10.2019. 12:57
Komentari
Podeli
(Foto: Gyuszko-Photo/shutterstock.com)
Dvanaest zemalja Evrope izrazilo je interesovanje da u njihovoj zemlji njemački gigant Volkswagen gradi novu fabriku. Među njima je i BiH.

Lobiranje i borba za naklonost njemačkog giganta još su intenzivniji nakon što je uprava VW-a odlučila da ne gradi pogon u Turskoj, zbog vojne ofanzive u Siriji, kojoj se protivi Njemačka, ali i većina zapadnog svijeta.

Interes da njemačkog automobilskog giganta vrati iskazala je i BiH.

- Poslali smo i mi pismo interesa i sada čekamo. Nismo odustali – kazali su iz ureda premijera FBiH Fadila Novalića za Dnevni avaz, prenosi BiznisInfo.

Ponudili pogodnosti


Prema informacijma, za gradnju nove fabrike ponuđene su dvije lokacije, obje na području Kantona Sarajevo.

- Jedna je na mjestu gdje je bio TAS i druga na području općine Novi Grad. Njima treba ogromna površina, a takvih baš nema puno. Ponudili smo i neke pogodnosti, uvjete finansiranja – kazali su upućeni u ovo pitanje, ocijenivši da ni Turska nije sto posto otpala.

Ističu da je postojao spor između njemačkog Volkswagena i sarajevskog Preventa zbog ulaganja u firmi Volkswagen Sarajevo, ali, prema nezvaničnim informacijama, on se rješava.

Predstavnici Privredne komore FBiH i Agencije za promociju stranih investicija BiH su prije nekoliko mjeseci boravili u Volfsburgu u Njemačkoj, sjedištu VW-a, gdje su razgovarali i s predstavnicima Volkswagena o mogućnostima ulaganja u BiH.

Detalji tog sastanka nisu poznati s obzirom na stroga pravila VW-a.

Za gradnju fabrike Volkswagena, osim BiH, zainteresovane su i Hrvatska, Srbija, Rumunija, Bugarska.


Njemački ministar privrede i energetike Peter Altmaier susreo se juče, 22. oktobra, s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je najavio da će pokrenuti inicijativu za dovođenje Volkswagena u Srbiju.

Pomoć Rimca

I hrvatski mediji pišu o posjeti Altmaiera njihovoj zemlji i ulasku Hrvatske u bitku za ovu investiciju vrijednu vise od milijardu eura. Hrvatskoj vladi pomogao je Livnjak Mate Rimac, poznato ime u svjetskoj autoindustriji.

On je u Zagrebu pokrenuo Rimac automobili i stvorio jedno od najbržih električnih vozila na svijetu.

Upravo je on bio kontakt osoba između VW-a i hrvatske vlade.

O posjeti Altmaiera BiH još nema zvaničnih informacija, rečeno je u Vladi, ali to ne znači da je neće biti, prenio je BiznisInfo.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.