Izvor: Capital | Srijeda, 23.10.2019.| 15:29
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Gradnja ski centara Manjača i Igrišta počinje 2020.

Uprava Olimpijskog centra (OC) Jahorina odlučila je da svoje ideje sprovede i na drugim lokacijama osim na olimpijskoj planini, pa za iduću godinu najavljuje gradnju ski centara Manjača kod Mrkonjić Grada i Igrišta kod Vlasenice, te spajanje Jahorine gondolom sa Istočnim Sarajevom.

Iz OC je saopšteno da "iako se čini da je rukovodstvo OC Jahorina novim projektima dostiglo svoj i maksimum u iskorištenosti potencijala ove planine, situacija u praksi nije takva".

- Bez obzira na sve aktivne projekte koji su u toku, uprava ovog centra planira još veće i ozbiljnije projekte za sljedeću godinu a odnose se na prostor cijele države, a ne samo Jahorine - saopšteno je iz OC.

Naime, u planu je razvoj ski centra Manjača kod Mrkonjić Grada kao i ski centra Igrišta kod Vlasenice.

Planirana površina ski centra Manjača odnosi se najvećim dijelom na površine koje zauzimaju ski-staze, čija ukupna površina iznosi 75.000 m2, zatim na instalacije i ljetnje sadržaje.

Prema Planiranom rješenju ski centra Manjača predviđena je jedna šestosjedna žičara, ukupne visinske razlike oko 264 m, dužine oko 1.000 m i kapaciteta 3.000 skijaša/sat kao i pokretna traka dužine oko 100 m, kapaciteta 1.000 skijaša/sat.

Žičaru prate dvije osnježene ski-staze, ukupne dužine oko 2.500 m. Pored skijaške infrastrukture u planu je i gradnja zabavnih sadržaja: tjubing, avantura park, dječije igralište, zip line i drugi zanimljivi sadržaji.

Planirana površina ski centra Igrišta odnosi se najvećim dijelom na površine koje zauzimaju ski-staze, čija ukupna površina iznosi 190.000 m2.

Prema Planiranom rješenju ski centra Igrišta predviđen je jedan šestosjed, ukupne visinske razlike oko 330 m, dužine 820 m i kapaciteta 3000 skijaša/sat i pokretna traka dužine 150 m, kapaciteta 1.500 skijaša/sat.

Planirana je izgradnja tri glavne osnježene ski-staze, ukupne dužine oko 4.750 m. Kao i za ski centar Manjača i na Igrištima je u planu izgradnja i zabavnih sadržaja, ali i ugostiteljskih i parking prostora.

Takođe, najavljuju iz OC, od velike strateške važnosti su i projekti – spajanje Jahorine sa Istočnim Sarajevom ali i sa Palama putem kabinskih gondola koje su ujedno najadekvatnije, ali i najatraktivnije rješenje kako za prevoz skijaša tako i za prevoz gostiju i turista koji nisu skijaši.

- Sad smo u fazi pripreme, obezbjeđenja imovine i dokumentacije, početak gradnje će započeti nakon završetka ovih aktivnosti, obezbjeđenja sredstava i sprovođenja javnih nabavki - rekao je direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić.

Dodao je da su benefiti projekta veliki i ogledaju se u lakšem pristupu Jahorini u svako doba, turistički i za ljude koji žive u okolini.

U planu su i dvije usputne stanice, na Trebeviću i na Dvorištima.

- Kada je riječ o projektu spajanja Pala sa Jahorinom, želimo da najviše benefita imaju građani Pala. Izgradnjom ovog projekta ćemo razviti najviše Pale, jer će po ugledu na evropske ski centre, centar smještajnih kapaciteta i zbivanja prije i poslije skijanja biti upravo na Palama. Trenutno radimo na pronalaženju najbolje trase gondole i propratnih staza. Svaki od ovih projekata je strateški itekako značajan za razvoj naše regije ali i podsticanje i razvijanje privrede u cijeloj državi - naveo je Ljevnaić, saopšteno je iz OC Jahorina.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.