Izvor: eKapija | Srijeda, 23.10.2019.| 10:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Za izradu digitalne platforme KS osigurano 200.000 KM

Ilustracija (Foto: Vasin Lee/shutterstock.com)
Sredstva u iznosu od 202.000 KM biće uložena za digitalnu transformaciju Kantona Sarajevo, odnosno za izradu digitalne informacione platforme za pametno Sarajevo. Na ovaj način će Vlada KS bit transparentnija, a samim time će i svoje usluge učiniti još dostupnijim građanima.

Ovim povodom, direktor Zavoda za informatiku i statistiku KS Dino Šehović i zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) Sukhrob Khoshmukhamedov su potpisali Sporazum o finansiranju.

- Ovaj projekt ima za cilj postavljanje temelja za digitalnu transformaciju koja će omogućiti brže i učinkovitije djelovanje institucija Kantona Sarajevo. Smanjiti operativne troškove i pružiti tačne podatke o stanju u KS - poručio je direktor Šehović.

Dodao je kako se će se u prvoj fazi projekta napraviti inventura stanja KS za dva sektora, tačnije ministarstva o čemu će odlučiti Vlada KS, a to će u budućnosti biti korisno kako za javni tako i za privatni sektor. Mapirat će se sve e-usluge koje trenutno postoje, kao i one koje su u planu, i to kroz prostorni prikaz svih objekata i podataka.

- Obezbijedit ćemo modularni razvoj i ‘pametno’ (smart) upravljanje ministarstvima, javnim institucijama i preduzećima sa postojećim i novim izvorima podataka - naglasio je direktor Šehović.

Zavod za informatiku i statistiku je uz podršku Vlade Kantona Sarajevo za ovaj projekt izdvojio 170.000 KM, a UNDP 32.000 KM.

- Saradnja UNDP–a i Vlade Kantona Sarajevo u ovoj godini je najintezivnija do sada. Ovaj projekt je veoma značajan i nadam se da će njegovi rezultati biti vidljivi tokom prvog tromjesječja naredne godine - najavio je Khoshmukhamedov.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.