NavMenu

Uspješno realizovan projekat "Istetoviraj grad!" u Banjaluci (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 23.10.2019. 10:26
Komentari
Podeli
(Foto: muzejrs.com)
Muzej Republike Srpske predstavio je rezultate projekta "Tatoo the City – Istetoviraj grad! – Muzej Republike Srpske u vizuri javnog prostora". Ovaj projekat sufinansiran je putem Javnog poziva Grada Banjaluka za sufinansiranje projekata iz oblasti umjetničkog i kulturnog stvaralaštva za 2019.

Muzej RS je na navedeni projekat prijavio se sa idejom promocije kulturnog nasljeđa Grada Banjaluka i Muzeja Republike Srpske na javnim površinama, izlaska Muzeja RS u javni prostor kao i stvaranja nove publike.

- Projekat je izazvao značajnu pažnju jer se radi o tehnici koja do sada nije viđena na našim prostorima a koja će građane Banjaluke, sigurni smo, iznenaditi u jesenjim danima. Riječ je o implementaciji umjetničkih djela Rain Activated Art tehnikom, koji se nazivaju #Rainworks. To su umjetnička djela koja se na trotoarima, pločnicima i javnim površinama pojavljuju kada pada kiša, tj. kada se u dodiru sa vodom pokvase, tada se iznenada pojavljuju. Razlog za to leži u hidrofobnom – vodootpronom premazu (sloju), koji se nanosi u formi "nevidljivog spreja" ili četkom tj. kistom. Navedene aplikacije ostaju vidljive u kišnim danima do tri mjeseca nakon čega u potpunosti nestaju. Materijal korišten za apliciranje proizvodi se jedino u Sijetlu, u SAD-u, odakle je direktno i nabavljen za potrebe realizacije - istakli su u Muzeju RS.

- S tim u vezi, apliciranjem i završetkom navedenog projekta, kontaktirani smo od strane vlasnika brenda "Rainworks" koji su nas obavijestili da će Grad Banjaluka biti uvršten na njihovu platformu sa mapom svijeta koja sadrži lokacije sa radovima implementiranih navedenom tehnikom. Ovim će kulturno nasljeđe i banjalučki umjetnici biti (ponovo) prepoznati na svjetskoj sceni.

S obzirom na kompleksnost tehnike i same izrade djela na velikim pješačkim površinama, Muzej RS je angažovao umjetnike BL Tattoo&Piercing Studio iz Banjaluke, koji su imali zadatak da korištenjem nagrađenih radova osmisle najadekvatnije rješenje za primjenu ove specifične tehnike, što je i realizovano u periodu od 14. do 18. oktobra 2019. godine.

- Zahvaljujemo se svim učesnicima i saradnicima na realizaciji projekta kojim smo, nadamo se, uspjeli približiti kulturno nasljeđe široj publici što je i bio osnovni cilj projekta. Nakon divnih jesenjih dana, s nestrpljenjem iščekujemo šetnje pod kišobranima - ističu u Muzeju RS.

(Foto: muzejrs.com)

(Foto: muzejrs.com)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.