Izvor: eKapija | Srijeda, 23.10.2019.| 08:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Priboju puštena u rad toplana na biomasu

Opština Priboj je, zahvaljujući projektu izgradnje toplane na biomasu, uz pomoć Vlade Srbije i Njemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, u značajnoj mjeri unaprijedila grijanje na svojoj teritoriji, ali je istovremeno ostvarila velike pomake u ekonomskom razvoju i racionalnijem trošenju budžeta, naglasio je predsjednik Opštine Lazar Rvović.

On je prilikom svečanog puštanja u rad toplane na biomasu kapaciteta 1,8 MW ukazao na značajne uštede u lokalnom budžetu i veće mogućnosti za otvaranje radnih mjesta.

Dodao je da je Priboj voljan i spreman da iskustva iz projekta u okviru kojeg opština prelazi sa "nečistih" i skupih goriva na biomasu prenese drugim opštinama kako bi se unaprijedio ekonomski i ekološki razvoj Srbije na lokalnom nivou.

Riječ je toplani na drvnu sječku koja će grijati pribojske osnovne škole Vuk Karadžić i Desanka Maksimović, te Mašinsko-elektrotehničku školu i Gimnaziju, kao i Dječiji dispanzer.

Izgradnja nove toplane finansirana je iz fondova Vlade Republike Srbije, posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Vrijednost ove investicije je 126 miliona dinara (oko milion evra), a tehničku podršku projektu pružila je organizacija GIZ.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.