Izvor: Večernje novosti | Srijeda, 23.10.2019.| 09:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Rusi će u Vinči graditi istraživački reaktor od 300 mil EUR, ali ne i nuklearnu elektranu

Ilustracija (Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)
Rusija i Srbija gradiće Centar za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije u Vinči, i tu će biti izgrađen istraživački reaktor, ali ne i nuklearna elektrana, pišu Novosti. Ovaj list dodaje da će reaktor koštati oko 300 mil EUR.

Istraživački reaktor, takozvane nulte snage, proizvodiće radioaktivne izotope za medicinu i različita istraživanja, prenose Novosti.

Gradnja nuklearne elektrane, ipak, moraće u nekom trenutku da dođe na red zbog sve manjih zaliha fosilnih goriva, kazao je za list jedan od srpskih nuklearnih fizičara. Kako je naveo, najlogičnija lokacija bila bi negdje uz Dunav.

Za to je, međutim, potrebno promijeniti zakone, jer prema postojećim propisima u Srbiji je zabranjena izgradnja nuklearnih postrojenja. Moratorijum na izgradnju, koji je donijet 1989. godine, nakon černobiljske katastrofe, istekao je poslije 25 godina, kada je usvojen Zakon o zabrani gradnje nuklearnih elektrana.

Inače, Centar će biti izgrađen u Vinči, imaće višenamjenski reaktor za istraživanja ispunjen vodom pod pritiskom, uz sve prateće sisteme, opremu i laboratorije.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.