Izvor: eKapija | Srijeda, 23.10.2019.| 08:54
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vrnjačka Banja dobija gondolu - Gradiće se i prvi indijski hotel

Boban Đurović, gradonačelnik Vrnjačke Banje (Foto: Dragana Obradović)
Vrnjačka Banja je destinacija koja se intezivno razvija i koja je jedan od najznačajnijih nosilaca ne samo banjskog, već i ukupnog turizma u Srbiji. Samo tokom 2018. godine, kada je obilježeno i 150 godina aktivnog bavljenja turizmom, ostvareno je više od milion noćenja. U prvih devet mjeseci 2019. Vrnjačka Banja je imala 700.000 noćenja i nalazi se odmah iza Beograda.

- I to nije naš najveći domet. Tokom 80-tih godina 20. vijeka dostizane su cifre i do dva miliona noćenja, a Vrnjačka Banja je imala veći broj noćenja od Beograda, Dubrovnika i Bleda zajedno. Dešavanja u bivšoj Jugoslaviji ostavila su traga, međutim, u posljednjih nekoliko godina Vrnjačkoj Banji vraća se stari sjaj - rekao je gradonačelnik Vrnjačke Banje Boban Đurović, koji je bio i jedan od učesnika Regionalnog foruma zdravstvenog, velnes i spa turizma u Beogradu.

Kako je istakao, samo tokom posljednje dvije godine u Vrnjačkoj Banji je izgrađeno osam hotela sa ozbiljnim velnes i spa programima. Samo u proteklih sedam godina realizovane su brojne investicije, pa je u hotele uloženo više od 100 mil EUR, a u kapitalne projekte preko 70 mil EUR.

- Naredne godine očekujemo otvaranje još tri hotela. Prije svega, tu su Vrnjačke terme sa komplekskom zatvorenih bazena. Kompanija Zepter takođe gradi hotel, i to je drugi objekat koji zidaju u Vrnjačkoj Banji. Riječ je o zdanju koje će imati tržni centar u prizemlju, medicinski blok i hotelske sobe i apartmane na šest spratova. Još jedna važna investicija je i hotel Park koji završava kompanija Alco Grupa. Biće smješten u centru grada, imaće pet zvjezdica i njegovo otvaranje očekujemo u prvoj polovini 2020. godine - rekao je za eKapiju Đurović.

Kada je riječ o investicijama, gradonačelnik Vrnjačke Banje ističe i značaj propratnih sadržaja koji su važni za svako turističko mjesto.

- Svojim gostima, osim velnes, zdravstvenog i spa turizma, želimo da ponudimo i druge sadržaje, kako bi što duže ostali kod nas. Zato smo mi otvorili nekoliko atrakcija kao što su vodopad, nova šetačka zona, parkove, japanski vrt, veliki akva park koji se završava i zahvaljujući kome ćemo jedini moći da pariramo termama u Mađarskoj i Sloveniji. Takođe, tu su i brojne atrakcije na planini Goč, sa skijalištem koje je uključeno u cijelu priču i koje će znatno upotpuniti sadržaje koje nudi naša opština. Svim tim aktivnostima želimo da animiramo goste da svoj prosječan boravak u Vrnjačkoj Banji sa sadašnjih tri, produže na pet, šest ili sedam dana. Sve ovo će uticati na rast broja noćenja, veću potrošnju gostiju, a samim tim i na prihode koje ostvaruje lokalna samouprava - ističe Boban Đurović.

Prednost Vrnjačke Banje kao turističke destinacije Đurović vidi u prirodnim bogatstvima, a to su, prije svega, termomineralni izvori. U ovoj banji ima ih sedam i svi su stavljeni u funkciju turizma i investicija. Pozicija između Zapadne Morave sa jedne, ali i planine Goč sa druge strane, rezultirala je i interesovanjem opštine da se izgradi gondola koja bi povezivala banju sa planinom Goč.

- Riječ je o panoramskoj gondoli koja bi radila 365 dana godišnje. Projekat je već urađen, trenutno smo u pregovorima sa kineskim kompanijama, ali i Vladom Srbije. Već imamo zainteresovane investitore, ali ipak je sve u fazi pregovora. Kada sve to završimo biće raspisan i javni poziv. Investicija jeste velika, ali će i projekat biti isplativ - istakao je Đurović.

Još jedna novina kada je riječ o Vrnjačkoj Banji jeste i samostalan izlazak na tržišta Azije, prije svega Kine i Indije.

- To je rezultiralo velikim brojem turista iz te dvije zemlje, ali i jednom velikom investicijom. Riječ je o prvom indijskom hotelu koji će biti izgrađen pod brendom Mariott. Projekat je pokrenut projektno, papirološki, ali i građevinski. Riječ je o kompaniji koja se bavi obrazovanjem i koja u Indiji ima više od 600.000 studenata. Oni su bili dio studentskog programa u Vrnjačkoj Banji, gdje su tokom 14 dana različite grupe održavale svoje aktivnosti. Jedan dio hotela biće izgrađen za tu namjenu, a drugi za ostale goste i roditelje učenika koji bi takođe boravili u Vrnjačkoj Banji - rekao je gradonačelink Vrnjačke Banje.

Od velikog značaja za razvoj turizma u Vrnjačkoj Banji su i brojni infrastrukturni projekti. Jedan od njih je i izgradnja Moravskog koridora, koji će transfer od Beograda do Vrnjačke Banje skratiti na nešto više od sat vremena.

- Takođe, htio bih da ukažem i na značaj otvaranja aerodroma Morava u Kraljevu, koji je na 15-20 minuta od Vrnjačke Banje. Već su urađene i prve konekcije sa Bečom i Solunom, a očekujemo još nekoliko evropskih gradova. To će značajno uticati na broj posjeta u Vrnjačkoj Banji, ali i Kopaoniku - istakao je Boban Đurović.

D. Obradović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.