Izvor: eKapija | Utorak, 22.10.2019.| 11:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zenički TPS proizveo ključni uređaj za obradu dijelova luksuznih automobila Ferrari i Maserati

(Foto: YouTube/screenshot)
Preduzeće TPS iz Zenice je projektovalo i izradilo uređaj za proizvodnju reduktivnih atmosfera za potrebe hemijsko termičke obrade u slovenačkom preduzeću Unior Zreče. Uređaj je pušten u pogon prije tri mjeseca i do sada radi bez zastoja. Slovenački kupac je javno izrazio svoje zadovoljstvo što je poslije dugog vremena sa novim endogeneratorom i kontrolom c potencijala u peći počeo da radi usluge termičke obrade.

Naime, slovenačka kompanija proizvodi dijelove za Ferrari i Maserati, a zeničko preduzeće TPS je jedino na prostorima bivše Jugoslavije koje proizvodi ove uređaje i koje su isporučili na više adresa u Evropi i regionu.

- Timu stručnjaka sa kojima radim trebalo je mnogo vremena i novca za istraživanje kako bi se osvojila proizvodnja endogeneratora u BiH. Postigli smo rezultate koji su već isprobani u ekstremnim uvjetima i situacijama, od dalekog istoka Rusije, do vrlo zahtjevne i komplikovane proizvodnje dvaju svjetskih automobilskih brendova - istakao je Jusuf Duraković, vlasnik preduzeća TPS, prenosi Direktno.ba.

Duraković je inače profesor na Univerzitetu u Zenici, a njegov recept spajanja teorije na univerzitetu i prakse u projektovanju i proizvodnji mašina koje rješavaju neke aktuelne proizvodne procese u industriji mogao bi biti dobar primjer modernog obrazovanja na mnogim univerzitetima.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.