NavMenu

Zenički TPS proizveo ključni uređaj za obradu dijelova luksuznih automobila Ferrari i Maserati

Izvor: eKapija Utorak, 22.10.2019. 11:51
Komentari
Podeli
Preduzeće TPS iz Zenice je projektovalo i izradilo uređaj za proizvodnju reduktivnih atmosfera za potrebe hemijsko termičke obrade u slovenačkom preduzeću Unior Zreče. Uređaj je pušten u pogon prije tri mjeseca i do sada radi bez zastoja. Slovenački kupac je javno izrazio svoje zadovoljstvo što je poslije dugog vremena sa novim endogeneratorom i kontrolom c potencijala u peći počeo da radi usluge termičke obrade.

Naime, slovenačka kompanija proizvodi dijelove za Ferrari i Maserati, a zeničko preduzeće TPS je jedino na prostorima bivše Jugoslavije koje proizvodi ove uređaje i koje su isporučili na više adresa u Evropi i regionu.

- Timu stručnjaka sa kojima radim trebalo je mnogo vremena i novca za istraživanje kako bi se osvojila proizvodnja endogeneratora u BiH. Postigli smo rezultate koji su već isprobani u ekstremnim uvjetima i situacijama, od dalekog istoka Rusije, do vrlo zahtjevne i komplikovane proizvodnje dvaju svjetskih automobilskih brendova - istakao je Jusuf Duraković, vlasnik preduzeća TPS, prenosi Direktno.ba.


Duraković je inače profesor na Univerzitetu u Zenici, a njegov recept spajanja teorije na univerzitetu i prakse u projektovanju i proizvodnji mašina koje rješavaju neke aktuelne proizvodne procese u industriji mogao bi biti dobar primjer modernog obrazovanja na mnogim univerzitetima.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.