NavMenu

Pronađen najstariji biser na svijetu

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 22.10.2019. 11:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)Ilustracija
Ministarstvo kulture i turizma Abu Dabija objavilo je da je otkrilo najstariji poznati prirodni biser na svijetu tokom iskopavanja na ostrvu Maravah, kraj obale glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Biser je otkriven među ruševinama naselja iz kamenog doba na obližnjem ostrvu. To otkriće moglo bi imati posljedice na dosadašnja saznanja o istoriji trgovine, prenio je Deutsche Welle.

Prema tvrdnjama direktora arheološke jedinice Abduli Khalfanu al Kabiju, biser je star najmanje 8.000 godina, što je "dokaz da je trgovina biserima postojala barem još od doba neolita".

Iskopavanje na ostrvu Maravah dovelo je i do otkrića keramike i pušaka.

Istraživači su sugerisali da su tadašnji ljudi možda trgovali lončarstvom i drugom robom u Mesopotamiji, drevnoj civilizaciji koja pokriva današnje dijelove Sirije, Iraka i Irana. Ta civilizacija je zaslužna za izum točka, poljoprivredu, pisanje i matematiku.


Tokom 19. i početkom 20. vijeka, kada su današnji Ujedinjene Arapske Emirati bili pod kontrolom različitih kolonijalnih sila, trgovina biserima bila je glavni faktor ekonomije tog područja. Međutim, otkako su otkrivene biserne ostrige u Japanu krajem dvadesetih godina prošlog vijekaa, troškovi bisera su drastično opali.

Biser sa ostrva Maravah biće izložen u Luvru u Abu Dabiju u izložbi naslovljenoj "10.000 godina luksuza".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.