NavMenu

Prodajom objekata banjaluče Medicinske elektronike banke namirene, Poreska uprava djelimično

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 22.10.2019. 10:38
Komentari
Podeli
(Foto: JasaStyle/shutterstock)
Prva tri razlučna povjerioca biće u potpunosti namirena od prodaje objekata Medicinske elektronike, dok će četvrtoupisana Poreska uprava RS biti namirena djelimično, kazao je za Nezavisne Lazo Tomić, stečajni upravnik Medicinske elektronike.

Naime, u ponedjeljak, 21. oktobra, je u Okružnom privrednom sudu u Banjaluci, poslije višegodišnjeg stečajnog postupka, održano ročište za glavnu diobu, nakon što su u aprilu prošle godine dva objekta na atraktivnoj lokaciji u centru Banjaluke prodata firmi Grand Trade u vlasništvu biznismena Mileta Radišića. Raspoloživa sredstva za isplatu razlučnim povjeriocima su 4.866.055 KM, što je 58% priznatih potraživanja.

- Prvoupisana i najveća je UniCredit banka, koja potražuje 3.161.000 KM, drugoupisana je Razvojna banka sa 1.370.000 KM, dok je trećeupisana Addiko banka (bivša Hypo Alpe Adria banka), sa potraživanjima od 126.000 KM - kazao je Tomić, te dodao da se potraživanja četvrtoupisane Poreske uprave od 208.000 KM namiruju djelimično.

- Ovdje su tri prva razlučna povjerioca, prema prioritetu upisa, namirena 100%, a na Poreskoj upravi je ono što je preostalo, s tim da oni imaju i pravo iz opšteg isplatnog reda, pa tako da i tu dobijaju dio sredstava - objasnio je Tomić.

Kako je naveo, postoje sredstva koja su ostvarena prodajom imovine pod hipotekama, na koja imaju pravo razlučni povjerioci, kao i imovina koja je ostvarena kroz stečajni proces iz redovnog prihoda na koji imaju pravo povjerioci opšteg isplatnog reda.

- Do sada sam kroz stečajni proces imao dvije djelimične diobe i tu je dijeljeno oko 2 mil KM koje su dobili povjerioci opšteg isplatnog reda, među kojima su i radnici i pravna lica, gdje je isplaćeno 30% od njihovih priznatih potraživanja - rekao je Tomić.

Inače, još ranije kiparska firma AB Venture Capital LTD uputila je prigovor Okružnom privrednom sudu Banjaluka na glavnu diobu, jer smatraju da treba da dobiju 2,2 mil KM koja potražuju od Medicinske elektronike. Željko Vlačić, advokat u advokatskoj firmi Sajić, koja zastupa kiparsku firmu AB Venture Capital LTD, istakao je da je izjavljena apelacija Ustavnom sudu BiH, te da bi trebalo sačekati odluku ovog suda, pa tek onda ići u glavnu diobu sredstava.


Pojašnjenja radi, kako su ranije prenijeli mediji, kiparska firma je preuzela sva moguća potraživanja nekadašnje Zepter Komerc banke u BiH, a jedno od njih je i potraživanje prema Medicinskoj elektronici.

Kako je tada rečeno, riječ je o založnom pravu na objektu Elektronike.

- Smatramo da bi trebalo sačekati odluku Ustavnog suda po tom pitanju jer se može desiti da ovaj sud ovo vrati na ponovni postupak, a da su sredstva već isplaćena. Dakle, sporna je ta raspodjela između povjerilaca, to smo sporili i ostajemo kod toga - naveo je Vlačić.

Naglasio je da to što se promijenio povjerilac ne znači da je u pitanju nova hipoteka, nego postojeća, koja je promijenila vlasnika.

Predstečajni postupak Medicinske elektronike pokrenut je 2008. godine, dok je stečaj otvoren 2010.

Mile Radišić objekte Medicinske elektronike kupio je na licitaciji za 3 mil KM. Ove nekretnine bile su mu potrebne kako bi objedinio građevinsku parcelu i nastavio sa izgradnjom još dvije poslovno-stambene zgrade.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Energija

Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-Gasa: Pokazalo se da su politika i energetika neodvojivi

Projekat gasifikacije istoka Republike Srpske će promijeniti izgled ovog dijela Srpske. Gasifikacijom Jahorine, Istočnog Sarajeva, Pala i Igrišta stvorićemo uslove za privlačenje većih i snažnijih investitora iz oblasti industrije i prerade. Nakon toga slijede projekti gasifikacije Vlasenice, Han Pijeska, Bratunca, Srebrenice… Ako je 2022. godina bila početak promjena za Sarajevo-Gas, u kojoj je potpuno promijenjena vlasnička

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.