NavMenu

Agreks iz Donjeg Žabara krajem novembra počinje izvoz jaja B kategorije u EU

Izvor: Glas Srpske Utorak, 22.10.2019. 10:14
Komentari
Podeli
(Foto: pim pic/shutterstock.com)
Prva pošiljka jaja za preradu trebalo bi da već krajem idućeg mjeseca iz BiH krene ka Evropskoj uniji, a zeleno svjetlo za plasman dobilo je preduzeće Agreks iz Donjeg Žabara.

Potvrdio je to u petak za Glas Srpske direktor Agreksa Predrag Miličić, naglasivši da je to preduzeće trenutno jedino u Republici Srpskoj i BiH dobilo rješenje Kancelarije za veterinarstvo BiH za izvoz jaja B kategorije, odnosno za insutrijsku preradu.

- Nakon što smo prošli sve potrebne provjere dobili smo zeleno svjetlo za plasman jaja koja su prekrupna ili presitna za konzumnu upotrebu. Odluka je objavljena i na internet stranici Evropske komisije. Prema njihovim procedurama, ostavljen je rok od 20 dana za primjedbe zemalja članica - naveo je Miličić, naglasivši da je otvaranje vrata novog tržišta najbolji dokaz uspješno položenog ispita u oblasti proizvodnje i kvaliteta.

Mogućnost izvoza jaja za preradu proizvođačima znači mnogo, jer u BiH nema fabrike za preradu jaja u jajčani prah koji se koristi u proizvodnji konditorskih proizvoda i ima rok trajanja i do dvije godine.

Miličić koji je i zamjenik predsjedavajućeg Koordinacionog tijela za živinarstvo i peradarstvo BiH dodaje da je uvjeren da primjedbi na dozvolu za izvoz neće biti, te da će po isteku tog roka rješenje o odobravanju izvoza postati pravosnažno.

- Ukoliko sve prođe kako treba već krajem novembra trebalo bi da izvezemo prvu količinu jaja za industrijsku preradu - rekao je Miličić.

Naglasio je da će prva pošiljka krenuti ka Hrvatskoj, te da ova dozvola na neki način znači i povratak na hrvatsko tržište, s obzirom na to da je do ulaska te zemlje u EU firma iz Donjeg Žabara tamo izvozila svoja jaja.

- Prva zemlja na našoj mapi biće Hrvatska. Pokušaćemo tamo da se vratimo. Oni imaju fabriku u kojoj se prerađuju prekrupna i presitna jaja. To nam je najbliže evropsko tržište, a sigurno ćemo pregovarati i sa ostalima - rekao je Miličić i dodao da će tržište diktirati i povećanje obima posla.


Prema njegovim riječima, ovo je korak ka dozvoli za izvoz konzumnih jaja koja bi bila veliki zamajac domaćoj peradarskoj proizvodnji. Miličić je kazao da u BiH postoji oko sedam ozbiljnijih proizvođača jaja i nekoliko manjih farmi.

Zeleno svjetlo za izvoz BiH je dobila u julu ove godine, a tu odluku donijela je Evropska komisija na sjednici Stalnog komiteta za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje sekcije za kontrole i uslove uvoza.

Sve do sada čekalo se na konačno stavljanje kompanije iz BiH na listu izvoznika, a u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH ranije su naglasili da će na ovaj način biti omogućen i izvoz prehrambenih proizvoda koji sadrže jaja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.