Izvor: biznisinfo.ba | Utorak, 22.10.2019.| 09:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hamdo group sa Sokoca planira izvoz drvenih kuća u Njemačku i Austriju - Potrebno više materijala i radnika

(Foto: opstinasokolac.net/Bojana Arbinja)
Vlasnik firme Hamdo group, koja je prije dvije godine zakupila dio drvoprerađivačkog pogona Nove Romanije u Sokocu, Hamdo Abdulkarim sastao se sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom i tom prilikom najavio moguće proširenje proizvodnje i zapošljavanje još radnika.

Prema riječima Abdulkarima, trenutno rade na projektu kojim planira da tržište proširi na Njemačku i Austriju. Riječ je o izvozu gotovog proizvoda za ovo tržište, tj. izvozu drvenih kuća koje se već neko vrijeme rade u pogonu Nove Romanije.

– Za ovaj projekat kupljeno je zemljište u Berlinu, na kome u budućnosti treba da bude oko 350 vila –tj. drvenih kuća koje proizvodimo ovdje. Takođe, u narednim danima treba da potpišem ugovor u Beču za zemljište na kome će biti montirano oko 40 vila, proizvedenih u Sokocu. Posao u Turskoj napreduje, završeno je osam drvenih vila od 36 planiranih, kroz drugi projekat u gradu Bodrumu planirano je 25 drvenih kuća, i sve je ovo projekat Nove Romanije – kazao je Abdulkarim.

No, za širenje proizvodnje potrebno im je i više sirovine, tj. drvnih sortimenata za preradu i proizvodnju.

Ovaj problem pokušaće da riješe sastankom sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kao i unapređenje saradnje sa Šume Srpske za šta su tražili pomoć od lokalne vlasti.

– Načelnik opštine Sokolac, gospodin Milovan bio je prvi čovjek koji mi je pomogao kada sam došao u Sokolac, na čemu sam mu veoma zahvalan. U bilo kom trenutku, kada mi je bila potrebna pomoć, njegova vrata bila su uvijek otvorena. Danas sam od gospodina Bjelice tražio da mi pomogne oko ugovaranja sastanka u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koji je vezan za dobavljanje građe u firmu, i dobio sam pozitivan odgovor. Sastanak očekujem već u sljedećoj sedmici, a kada završimo problematiku oko materijala koji je potreban za unapređenje proizvodnje, planiram da zaposlim jedan broj radnika u svoju firmu – istakao je Abdulkarim.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je nakon ovog sastanka da je lokalna zajednica od samog početka bila za pokretanje proizvodnje u Novoj Romaniji koja je u vlasništvu Vlade Republike Srpske.

– Ono što je potrebno naglasiti je da je firma Hamdo group izmirila sve zaostale obaveze prema radnicima, nakon čega je krenula i proizvodnja. Trenutno zapošljava 120 radnika, a danas sam od vlasnika firme gospodina Abdulkarima saznao da u narednom periodu planira da zaposli određeni broj radnika, jer proširuju proizvodnju i tržište, što je od velikog značaja za našu opštinu i stanovništvo. Bitno je da se frimi Hamdo group obezbijedi dovoljnu materijala, a nadam se da će drvoprerađivači da budu kooperanti ovoj firmi sa kojom trenutno imaju dobru saradnju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.