Izvor: Klix | Utorak, 22.10.2019.| 09:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mazda će 2020. predstaviti inovativni dizelski motor

(Foto: Jelena Đelić)
Japanski proizvođač automobila Mazda namjerava 2020. predstaviti inovativni dizelski motor kojim će pojačati svoje napore u smanjenju emisije i potrošnje goriva.

Iako su mnogi proizvođači poput Volva saopštili da više neće razvijati dizelske motore te da će ulagati u elektrifikaciju, Mazda će nastaviti poboljšavati svoje dizelske i benzinske motore uz druge pogone kao što su električni i plug-in hibridni.

Popularnost dizela značajno opada, posebno nakon skandala Dieselgate. Od tada je prodaja dizela samo u Velikoj Britaniji opala za 20%.

- I dalje se držimo dizelskih motora, a 2020. ćemo imati novi pristup. Pokazat ćemo vam kako čisti i efikasni mogu biti dizelski motori - izjavio je šef Mazde u Evropi u odjelu razvoja i istraživanja Christian Schultze.

- Iznenadit ćemo vas sljedeće godine, nema mnogo razlika između benzina i dizela - dodao je Schultze kada mu je postavljeno pitanje da li će taj motor koristiti sličnu tehnologiju kao i Mazdin nedavno predstavljeni Skyactiv-X benzinski motor.

Skyactiv-X 2,0-litarski benzinac prvi je serijski benzinac na svijetu koji koristi prednost kompresijskog paljenja poput onog u dizelskom motoru. Rad ovog motora se bazira na korištenju siromašne smjese zraka i goriva čime se smanjuju potrošnja goriva i emisija CO2.

Osim benzinskih motora i dizela nove generacije, Mazda će nuditi električne i plug-in hibridne automobile.

Prvi Mazdin električni automobil će biti predstavljen ove sedmice na sajmu automobila u Tokiju. To će biti mali SUV za gradsku upotrebu s dometom od 240 km.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.