Izvor: eKapija | Utorak, 22.10.2019.| 09:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Uređen avanturistički park Peć Mlini - Bajkovita ljepota rijeke Trebižat

(Foto: YouTube/screenshot)
Rijeka Trebižat jedina je rijeka u Evropi koja ponire devet puta i ponovno kao Feniks izvire iz siromašnog hercegovačkog krša svaki put još jača i sa svojim pritocima pretvarajući ovaj dio Hercegovine u plodnu, obradivu nizinu i Bogom dano područje za život.

Proteže se od svojega izvora u Tihaljini do ušća u Neretvu u Strugama dužinom od 50 km, tako da je u tom područjima susrećemo pod raznim imenima (Culuša, Ričina, Brina, Suvaja, Matica, Vrlika, Tihaljina, Mlade, Trebižat). Izvire na lokalitetu netaknute prirode u jugozapadnom dijelu općine Grude.

Od Peć mlina do Studenaca bilo je na desetak bajkovitih mlinica za koje je Trebižat bio žila kucavica, svom snagom pokretao kamene ploče na koje bi se dovozilo žito koje bi se poslije pretvaralo u najkvalitetnije mirisno brašno.

Lokalne vlasti prepoznale su ogroman potencijal ovog turističkog odredišta te su kroz projekt Adriatic Canyoning na području Peć Mlini uređene šetnica do izvora rijeke Tihaljine, izgrađen veliki te obnovljen mali drveni most, Ravlića pećina uređena, osvijetljena i zaštićena, postavljen Zip line koji polazi s brda Petnjik iznad Peć Mlina, s dvije sajle u dužini od 600 metara i 400 metara, postavljeno sportsko penjalište u Ravlića pećini te Via Ferrata uz "Cvitanjske stine" u dužini od cca 300 metara, piše Stanislava Borovac a prenosi Turstički klaster Hercegovine.

Projekt "Adriatic Canyoning", ukupne vrijednosti 1.879.251 EUR finansiran je iz "INTERREG IPA" programa prekogranične saradnje Hrvatska- Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Glavni cilj projekta je osnaživanje i diversifikacija turističke ponude u Jadranskom zaleđu, kroz prekogranični pristup na lokalitetima kanjona Borak (Široki Brijeg) i Peć Mlini (Grude) u Bosni i Hercegovini, kanjona Zrmanja Obrovac) i kanjona Čikola (Drniš) u Hrvatskoj, te planini Orjen (Herceg Novi).

Cilj je projekta omogućiti bolje upravljanje i održivo korištenje prirodne i kulturne baštine kroz izradu modela za bolje upravljanje, te opremanje i promociju navedenih lokaliteta. Vodeći partner ovog projekta je grad Široki Brijeg, a projektni partneri su općina Grude, gradovi Obrovac i Drniš iz Hrvatske, te Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra nova iz Hrvatske, kao i Agencija za razvoj i izgradnju Herceg Novog Azir iz Crne Gore.

Projekt je počeo 1. jula, a završava 31. decembra 2019. godine.

Za posjetitelje koje žele uživati u laganoj šetnji ovom turističkom destinacijom otvorena je pješačka staza koja vas vodi na sami izvor rijeke Trebižata.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.