Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 22.10.2019.| 15:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH primorana uvoziti radnike za građevinu, trgovinu, IT - Izdato više od 2.000 dozvola

Bosna i Hercegovina iz godine u godinu bilježi veliki demografski pad, jer veliki broj mladih odlazi da radi u inostranstvo.

Da BiH ostaje bez kadra, pokazuje i podatak da su varioci i zidari odavno na listi najtraženijih, jer su svoj trud i rad odlučili ponuditi van zemlje, najviše u Sloveniji.

Zato su poslodavci primorani tražiti novu radnu snagu među strancima, navodi sarajevski dnevni list Avaz.

Kako su potvrdili iz zavoda za zapošljavanje Federacije, Republike Srpske i Brčko distrikta, u prvih devet mjeseci dozvole je dobilo 2.413 stranaca. Neki su dobili nove dozvole, a neki su obnovili već postojeće.

- Najviše dozvola izdato je u prerađivačkoj industriji, obrazovanju, trgovini, hotelijerstvu, ugostiteljstvu i turizmu - potvrdio je Haris Čuljević iz Federalnog zavoda.

U Republici Srpskoj najtraženije zanimanje je u sektoru umjetnost, zabava i rekreacija odnosno za rad na promocijama, te u trgovinama, građevinarstvu, informaciji i komunikacijama.

Interesantno je da je u RS strancima izdato 437 novih radnih dozvola, a Savjet ministara dao je na raspolaganje svega 200, pa je na mjestu pitanje koliko je zaista stranaca i našlo posao u BiH.

- Kvota se može prebaciti kada je riječ o strancima s visokom stručnom spremom, strancu čiji se rad zasniva na međunarodnom sporazumu, profesionalnim sportistima, onima koji su se odrekli državljanstva BiH - pojasnio je Zoran Elek, viši stručni saradnik za informiranje i odnose s javnošću Zavoda RS.

Alarmantan je podatak da je od početka 2015. pa do devetog mjeseca ove godine strancima izdato više od 9.000 dozvola za rad u BiH.

Već godinama najviše je izdato dozvola u oblasti prerađivačke industrije, trgovine i građevine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.