NavMenu

U Bugarskoj otvorena prva dionica gasovoda Turski tok

Izvor: Tanjug Utorak, 22.10.2019. 08:16
Komentari
Podeli
(Foto: nostal6ie/shutterstock.com)
U Bugarskoj je u ponedeljak, 21. oktobra, otvorena prva dionioca gasovoda Turski tok u dužini od 11 kilometara, koja se proteže od granice sa Turskom do kompresorske stanice Strandža, saopštilo je bugarsko Ministarstvo energetike.

Konkretnije, ovo je sekcija Gaspromovog gasovoda Turski tok koji ide dalje prema Srbiji, dodaje se u saopštenju.

Ovaj gasovod, kao nastavak Turskog toka, nedavno je kršten kao Balkanski tok, a otvaranju su prisustvovali premijer Bugarske Bojko Borisov, ministarka energetike Temenuška Petkova, rukovodstvo operatora Bulgartransgaza, kao i izvođač građevinskih radova konzorcijuma Arkad.

Borisov je izjavio da je naziv Balkanski tok postao ujedinjujući za učesnike projekta.

- Odabrali smo naziv Balkanski tok, jer ujedinjuje zemlje u regionu. Sljedeće nedelje ćemo pokazati kako gradimo interkonektor sa Grčkom, tako da će Bugarska imati dvije gasovodne magistrale preko kojih će naše komšije dobijati gas - objasnio je premijer.

Ministarka energetike naglasila je da će ovaj projekat pružiti priliku Bugarskoj da zadrži svoj strateški položaj na gasnoj mapi Evrope.

Projekat je takođe uključio izgradnju stanice za mjerenje gasa Strandža, navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi portal SeeNews.

Radove na projektu završilo je lokalno mješovito preduzeće u skladu sa ugovorom u vrednosti od 27,7 miliona leva (14,2 mil EUR).

Portal SeeNews podseća da je prošlog mjeseca Bulgartransgaz potpisao ugovor vreijdan 1,1 mlrd EUR sa konzorcijumom Akad, čije je sjedište u Saudijskoj Arabiji, o izgradnji gasovoda koji će, preko postojećeg gasnog prenosnog sistema Bugarske, dopremati gas iz Turskog toka do granice sa Srbijom.

Ruski Gazprom je u maju 2017. godine započeo izgradnju prvog kraka gasovoda Turski tok polaganjem cijevi ispod Crnog mora u dužini od 930 kilometara do turske obale.

Taj krak je namijenjen snabdevanju Turske gasom, dok će drugi krak, namijenjen isporukama gasa zemljama južne i jugoistočne Evrope, u dužini od 180 kilometara, ići preko turske teritorije do granice sa susjednim zemljama.

Kapacitet svakog kraka gasovoda iznosi po 15,75 milijardi kubnih metara gasa godišnje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.