Izvor: Tanjug | Utorak, 22.10.2019.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Izvoz IKT usluga iz Srbije za osam mjeseci dostigao 913 mil EUR

(Foto: everything possible/shutterstock.com)
Izvoz informaciono-komunikacionih usluga (IKT) iz Srbije bilježi konstantan i stabilan rast sa tendencijom daljeg povećanja i za osam mjeseci ove godne dostigao je 913 mil EUR, što je duplo više nego u istom periodu 2016. godine i čak 26,4% u poređenju sa prethodnom godinom, saopštila je danas Vlada Srbije.

Ono što posebno ohrabruje je suficit u razmjeni usluga koji je mnogo veći nego u tradicionalnim privrednim granama. U ovom trenutku, on iznosi skoro pola milijarde evra, veći je od suficita u razmjeni roba u bilo kojoj oblasti, to pokazuje izvještaj Narodne banke Srbije (NBS) o platnom bilansu, navodi se u saopštenju.

IKT sektor, koji je bio u fokusu od samog početka Vlade premijerke Ane Brnabić, to će i nastaviti da bude, kao najperspektivnija privredna grana u Srbiji i jedan od najvećih pokretača privrednog rasta zemlje.

Među najznačajnijim rezultatima Vlade u 2017, 2018. i 2019. godini za unapređenje IKT sektora, izdvajaju se: uvođenje informatike kao obaveznog predmeta od petog razreda osnovne škole, povećanje upisnih kvota na IT smjerovima fakulteta za više od 20%, pokretanje izgradnje inovacione infrastrukture u koju je uloženo više od 100 mil EUR.

Takođe je sprovedena reforma poreskih zakona koja omogućava poreske olakšice pri ulaganju u istraživanje i razvoj, u startapove, kao i u intelektualnu svojinu.

U okviru reforme obrazovanja nastavlja se modernizacija, kako bi se mladi osposobili za poslove u 21. vijeku, a privreda bila konkurentnija. Od ove školske godine uvedenje brzi bežični internet u 500 škola. Trenutno postoji oko 10.000 digitalnih učionica, što pokriva oko 200.000 đaka. Specijalizovana IT odjeljenja u gimnazijama širom Srbije pohađa oko 1.000 učenika, skoro šest puta više nego prije dvije godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.