Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 21.10.2019.| 11:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U ZDK-u otkupljeno skoro trećina manje maline

(Foto: Thomas Barrat/shutterstock.com)
Bosna i Hercegovina na strana tržišta godišnje izveze 1,1 mlrd KM, dok se u isto vrijeme uvozi poljoprivrednih proizvoda u vrijednosti od 3,1 mlrd KM, što predstavlja deficit od 2 mlrdKM, kazao je na okruglom stolu u Zenici o temi "Održivost poljoprivredne proizvodnje" održanom u subotu, 19. oktobra, Enver Avdić, vlasnik firme ESOF iz Bugojna.

Okrugli stol o stanju poljoprivrede BiH održan je u sklopu 9. sajama poljoprivrede i organske proizvodnje i narodnog stvaralaštva OPENS 2019, čiji je organizator Udruženje poljoprivrednika Zeničko-dobojskog kantona, koje je i na ovaj način željelo dati doprinos održivosti tog sektora.

Evropska unija, navodi Avdić, za podršku poljoprivredi izdvoji 35% ukupnog budžeta, dok se u Federaciju BiH izdvaja 2,3% budžeta, dok je usvojenom strategijom predviđeno da taj procenat bude između četiri i šest posto.

Avdić ističe da je poljoprivredi BiH potrebna i "dubinska" analiza stanja, da bi se ustanovilo šta treba podsticati.

Budućnost proizvodnje na prostoru BiH zbog promjene klime, Avdić vidi u proizvodnji u zatvorenom prostoru, kao što to rade Španija, Turska, Izrael…

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika ZDK Emir Tutmić ističe kako su ovim skupom pokušali uvezati sve aktere koji sudjeluju u lancu proizvodnje i plasmana proizvoda, prenosi Direktno.ba.

Vlada ZDK je, napominje Tutmić, kao strateške proizvodnje označila sektore peradarstva i malinarstva. Ove je godine, kaže, otkupljeno 20-30% manje maline i jagodičastog voća nego prošle godine.

- Pozitivna je okolnost da je cijena za malinu veća skoro za 100, a za kupinu oko 80% pa su, zavisno od sorte, otkupljivači plaćali 2,5 do 2,7 KM za malinu, a za kupinu do 1,2. Ovim smo se približili nekim cijenama koje omogućavaju da zadržimo proizvodnju. Ukupno je na području ZDK otkupljeno više od 2.000 tona, a proizvođači koji su proizveli iznad 700 kilograma imaju pravo na poticaj od 0,25 KM po kilogramu- napominje Tutmić.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.