Izvor: Indikator | Ponedjeljak, 21.10.2019.| 08:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Njemački bankari se zalažu za državnu digitalnu valutu

(Foto: I.Vukša)
Njemačko udruženje privatnog bankarstva BdB zalaže se za državnu digitalnu valutu i želi spriječiti planove Facebooka sa Librom.

- Privatna valuta poput Libre uključivala bi ogromne rizike koji nikako nisu prihvatljivi - rekao je predsjednik BdB-a Hans-Walter Peters na marginama jesenskog zasjedanja Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu.

To bi predstavljalo rizik za finansijsku stabilnost i pojedine ulagače, kao i pokretanje pitanja pranja novca i finansiranja terorizma, izvještava Standard.

- Privatne valute koje vode manje ili više neregulirani život ne bi trebale potkopati monetarni sistem države.

Ipak, digitalna valuta ima veliki potencijal i mogla bi globalna plaćanja učiniti mnogo efikasnijim.

- Zato nam je potreban digitalni euro u Evropi - kaže Peters.

- ECB mora to prihvatiti. To bi bio važan doprinos jačoj Evropi. Banke su opetovano optužene da je prekogranično plaćanje klijentima preskupo i predugo. Mi to zahtijevamo ovdje. Industrija ne bi trebala zaobići nove ideje. Ako se Evropa sama ne pokrene na ovu temu, onda će nas drugi potjerati ili čak gurnuti s puta. Tržište ne smije biti preopterećeno drugima.

Stručnjaci vjeruju kako Facebook sa svojih 2,4 milijarde korisnika projektom Libra može okrenuti na glavu globalni finansijski sistem. Međutim, otpor države je velik. Njemački ministar finansija Olaf Scholz obnovio je svoje kritike u Washingtonu, ističući da se privatne tvrtke ne bi trebale natjecati s eurom ili dolarom. No, Scholz je također nedavno naglasio da finansijski sektor hitno treba postati učinkovitiji.

Parlamentarna skupina CDU/CSU želi se izboriti za državnu kriptovalutu. U SPD-u, međutim, postoje mnogi skeptični tonovi.

Čak ni predsjednik njemačke savezne banke Jens Weidmann nije uvjeren.

- Ne vidim trenutnu potrebu za digitalnim novcem centralne banke. Međutim, centralne banke morale bi razjasniti koji bi mogući učinci bili da je to slučaj.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.